Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dorina rajong a műszaki tudományokért

Dorina rajong a műszaki tudományokért

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Széchenyi István szellemisége ösztönözte városunk vezetőit arra, hogy megalapítsák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amellyel a magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges soproni fiatalokat támogatják.

Bór Dorina, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának ipari termék- és formatervező-mérnök szakos hallgatója az ösztöndíjat kiváló tanulmányi eredményeivel és kutatómunkájával érdemelte ki.

– Sokat köszönhetek két kiváló tanáromnak, Czupy Juditnak és Lang Ágotának, akik a Széchenyi István Gimnáziumban megszerettették velem a matematikát és a fizikát – mesélte Dorina. – Mivel már akkor is nagyon szívesen „kreatívkodtam”, rajzolgattam, úgy gondoltam, választott szakom a két irány megfelelő kombinációja lesz. Azóta rájöttem, hogy jobban vonzanak a műszaki, mérnöki tudományok.

Dorina még semmiről sincs lemaradva, hiszen 2. évfolyamos az alapképzésen. Még nem döntötte el, hova tovább, mivel rengeteg különböző terület érdekli, például a műszaki mechanika vagy az anyagtudomány. Korábban széchenyis évfolyamtársával, Kocsis Ábellel (akit már bemutattunk újságunkban) több közös projektje is volt. Ezek közül a legsikeresebbnek a legutóbbi, egy sugárterhelés-mentes gerincvizsgáló eszköz bizonyult, amellyel Tallinnba, az Európai Fiatal Tudósok Versenyére is eljutottak.

– A jövőben egyetemi projektekbe szeretnék bekapcsolódni és TDK dolgozatokat írni – folytatta a lelkes ifjú hölgy. – Az újabb kutatások megkezdése előtt szükségét éreztem, hogy pallérozzam a műszaki alaptudásomat. Az ösztöndíjjal járó anyagi támogatást is plusz kreditekre fordítom.
Dorina a félév fáradalmait egy ötnapos berlini városnézés során pihente ki. A művészet szeretete nem hunyt ki benne, rendkívül szívesen olvas például szépirodalmat. Szíve csücske a fekete cicája, Tenzor, aki egy matematikai kifejezés nevét viseli.

Kapcsolódó cikkek

Elfek és tündérek világa

Elfek és tündérek világa

2024. 06. 19. | Madarász Réka

Az Így írok én… irodalmi pályázat mese kategóriáját Kiss Hanna nyerte meg Elfek és tündérek című meséjével. A Lackner Kristóf Általános Iskola hetedik...

Kiváló tehetségfejlesztő

Kiváló tehetségfejlesztő

2024. 06. 19. | Madarász Réka

Szabó-Darida Ágnes Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat érdemelt ki kiváló tehetségfejlesztő kategóriában. A Hunyadi-iskola tanárnője a képzőművé...