Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kristóf, a beszéd mestere
Horváth Kristófot beválasztották a Kamaszszületés darabba. Fotó: Filep István

A hetedik osztályos fiú tagja az újjászerveződött dESZKa Társulatnak is

Kristóf, a beszéd mestere

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Bronz minősítést szerzett a Szép magyar beszéd versenyen Horváth Kristóf. A hetedik osztályos széchenyis diákot a színészi pálya vonzza, ezért zongorázni és énekelni tanul.

A Kazinczy-versenymozgalom keretében meghirdetett megmérettetésre két korcsoportban – 5–6. és 7–8. évfolyamban – nevezhettek az általános iskolás tanulók. A verseny az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását szolgálja. Kristófot a magyartanára, Horváth Violetta készítette fel.

– Az iskolai fordulón egy szöveget kellett felolvasnunk a lehető legkifejezőbben – mesélte a fiú. – A területi fordulót Csornán rendezték. Itt egy ismeretlen és egy hozott szöveget olvastunk fel, melyek témája természetesen kapcsolódott a verseny céljához, vagyis az anyanyelv szeretetéhez. Innen első helyezettként jutottam tovább a háromnapos döntőre, ahol – 44 versenyző közül – ugyancsak egy kötelező és egy szabadon választott szöveg felolvasásával bronz minősítést szereztem.

Kristóf szeptemberben kezdte tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban, ahova a Hunyadi-iskolából jött át. Németh Ervin dramaturg színházi nevelési programjának részeként Kristófot is beválasztotta a Kamaszszületés című darabba. A lelkes fiú tagja a nemrégiben újjászerveződött dESZKa Társulatnak is. Mivel édesapja is billentyűs, és Kristóf is szeretett volna valamilyen hangszeren játszani, másfél éve magántanártól vesz zongoraórákat. Emellett ­Sárdy Barbarától énekelni tanul. Arra a kérdésünkre, hogy minek hatására kezdte el a zenei képességeit fejleszteni, annyit felelt: – Megfordult a fejemben, hogy színész leszek, ugyanis nagyon jól érzem magam éneklés, szereplés közben.

Hogy izgul-e? Természetesen, mint mindenki. Szerinte azonban ennyi kell is, különben nem indul be az agyserkentő adrenalin termelődése. 

Kapcsolódó cikkek