Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Látogatóban a török AFS-önkéntesek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Hat magyar önkéntes, köztük három soproni az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében hat ankarai hölgyet fogadott.

Kevesen tudják, hogy az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítványnak felnőtt szervezete is van, ami az Éva névre hallgat. A program olyan kalandvágyó hölgyeket céloz meg, akik szeretnének idegen kultúrákkal megismerkedni, cserébe pedig vállalják, hogy külföldieket fogadnak otthonaikban.

– A program egyik nagy előnye, hogy az AFS-es diákokat fogadó szülőknek élvezetben is lehet részük az önkéntes munka mellett – osztotta meg velünk tapasztalatait Bodáné Csete Krisztina. – Amikor érkezik hozzánk egy cserediák három, hat hónapra vagy akár egy tanévre, gyakran nehezen értelmezzük az idegen kultúrából jövő gyerek számunkra furcsának tűnő szokásait. Ha néhány hetet eltöltünk az ő hazájában, az teljesen megváltoztatja a hozzáállásunkat, könnyebben megérthetjük őt.

A három soproni hölgy egy hetet tartózkodott Ankarában, és pozitív tapasztalataik teljesen rácáfoltak a törökökről a köztudatban élő sztereotípiákra. Meglepő volt számukra a nép mo­dern­sége, családcentrikus beállítottsága, az a kedvesség és tisztelet, amivel egymáshoz, az idősekhez és az állatokhoz viszonyulnak.
– Fontos, hogy nyitottak legyünk – folytatta Csikós Zita. – Az emberek mindenhol emberek, szeretni akarnak, szükségük van a kedvességre és a barátságra.
Az ankarai látogatást a hat hölgy két hete viszonozta a török csoport fogadásával.

– Augusztusban hét külföldi cserediák érkezik egy tanévre Sopronba – fejezte be Gréczy Zsanett, aki egy japán lánynak lesz a fogadó szülője. – Az AFS hatalmas bizalmat ad nekünk, fontos, hogy azonosak az életről alkotott elképzeléseink.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...