Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Misi történelmet írt
– Sokat készültem a versenyre megadott könyvek és videók alapján – mesélte Bodnár Mihály. Fotó: Filep István

A nyolcadikos diákot érdekli a matematika, fizika, biológia is

Misi történelmet írt

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az általános iskolás korosztály legrangosabb megmérettetése, az országos történelmi verseny történetében még soha nem fordult elő, hogy egy tanuló kétszer is nyert volna. Eddig! Most a széchenyis Bodnár Mihálynak sikerült.

Bodnár Mihály a Soproni Széchenyi István Gimnázium 8.A (természettudományi) osztályába jár. Kiskora óta érdekli a történelem, de ez csak egy a kedvencei közül: szereti a matekot és „bizonyos szinten” a fizikát, biológiát is. A tavalyi győzelem után nem kisebb feladat várt rá a megmérettetésen, mint a címvédés.

– Sokat készültem a versenyre megadott könyvek és videók alapján – mesélte a rendkívül értelmes fiú. – A világtörténelmi rész Róma alapításától a középkor végéig tartott, a magyar történelmet pedig a kezdetektől az Árpád-ház kihalásáig kellett átnéznünk. Az első két írásbeli forduló az iskolában zajlott és változatos feladatokat tartalmazott.

A kétnapos döntőt Szombathelyen, a Savaria Kutató Központban rendezték. Misit elkísérte a felkészítő tanára, Horváth Violetta is. Első nap volt az írásbeli, ahol az addigiakhoz hasonló feladatlap mellett esszét is írtak a résztvevők II. István állam- és egyházszervező tevékenységéről.


– Másfél óra volt a teljes írásbelire, az esszének pedig egy A4-es oldalon el kellett férnie – folytatta a fiatalember. – Kapkodva írtam, de még így is épphogy befejeztem. A szóbelin választhattunk egy tételt, melynek a kidolgozására fél órát, az elmondására 10 percet kaptunk. Ezután következtek a zsűri kérdései.

Misi megint csak óriási teljesítményt nyújtott, amikor néhány percbe belesűrítette IV. Béla uralkodását, a tatárjárás Magyarországra gyakorolt hatását, V. István, IV. László és III. András tevékenységét, feleletét pedig az Árpád-házról szóló összegzéssel zárta.

– Az írásbeli után nem gondoltam, hogy van esélyem a győzelemre, de a szóbeli után már éreztem, hogy jól sikerült – tette hozzá mosolyogva. – Az első helyezés mégis óriási meglepetés volt.

Bodnár Mihály Nagycenken él a szüleivel és három lánytestvérével. Egyelőre úgy gondolja, hogy egy közgazdász szakot mindenképp el fog végezni az egyetemen, később pedig valószínűleg gépészmérnök lesz. 

Kapcsolódó cikkek

Hunyadis élménynap

Hunyadis élménynap

2022. 05. 11. | Madarász Réka

A nyugat-dunántúli evangélikus iskolák meghívásos versenyén a szervező Hunyadi-iskola csapatainak két dobogós helyezést is sikerült elnyerniük. A 25. jubileumát ünneplő intézmény az élménynapot a Hunyadiaknak szentelte.

Művésznek születünk

Művésznek születünk

2022. 05. 18.

Megnyílt a Soproni SzC Handler Nándor Technikumban a képzőművészeti szakgimnáziumi osztályok hagyományos éves kiállítása. A tárlaton a 9–13. évfolyamos növendékek munkái, így az iskola képzéseinek válogatott anyaga látható.