Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne csak bámészkodjunk!
– Ha valaki elkezd tenni a környezetvédelemért, azzal hat a szűk környezetére, ezzel pedig a társadalom egészére is – hangsúlyozta az előadáson Fejes Martinez Kriszta. Fotó: Filep István

Minden vásárlásunk egy döntés, amellyel tehetünk a környezetünkért

Ne csak bámészkodjunk!

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarthatósági témahetén. Fejes Martinez Kriszta tréner tartott workshopot a diákoknak.

Az esemény a Local Hero program része volt, amelyet az ALTEO Nyrt. támogat. Célja, hogy keretében hétköznapi hősöket neveljenek a fenntarthatóság témájában. A workshopot Szeberényi Andrea, a SZIG könyvtárosa és önismereti csoportjának vezetője szervezte.

A program első részében kérdéseken keresztül láthattak rá a tanulók a természetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos érzelmeikre, hiszen ezek nagyban befolyásolják, mit teszünk. A második blokkban azt elemezték, hogy mi akadályozza őket abban, hogy cselekedjenek, és a harmadik részben foglalták össze egy kamasz életében azt a hat kulcsterületet, ahol a legnagyobb hatással lehet a környezetére.

– Az első pontunk az volt, hogy „Csökkentsd az energiafelhasználásodat!”. Ehhez gyűjtöttünk ötleteket – részletezte Fejes Martinez Kriszta, a Hősök Tere Alapítvány tréningcsapatának vezetője. – Míg egy felnőttnél megoldást jelenthetne, ha leszigetelné a házát, addig amit egy tizenéves is megtehet, például az, hogy töltés után nem hagyja a telefontöltőjét bedugva a konnektorban. A „Csökkentsd a hulladékot!” célkitűzés legegyszerűbben úgy valósítható meg, ha nem termelünk annyi szemetet. A „Fogyassz okosan!” pontnál tudatosítottuk, hogy minden vásárlásunk egy döntés, tehát már azzal teszünk a környezetünkért, ha használtruha-üzletekben vásárolunk, vagy ha nem tartunk igényt a legújabb okostelefonra.

Ha okosan akarunk táplálkozni, akkor a kevésbé feldolgozott élelmiszereket és a kisebb ökológiai lábnyomot maguk után hagyó zöldségeket és gyümölcsöket választjuk. A „Közlekedj okosan!” pont alatt pedig megbeszélték, hogy a szülői fuvar helyett lehet gyalog, biciklivel vagy rollerrel is iskolába menni.

– A hatodik pont, mégpedig a „Hallasd a hangodat!” majdnem olyan fontos, mint az összes többi együttvéve, a kamaszoknál ugyanis elsősorban a kortárs a referenciaszemély, tehát hatással tudnak lenni egymásra, ha például kiállnak egy jó ügy mellett – tette hozzá Fejes Martinez Kriszta. – Ha valaki elkezd tenni a környezetvédelemért, azzal hat a szűkebb környezetére, ezzel pedig a társadalom egészére is.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...

A szünetekben is hímez

A szünetekben is hímez

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Marcsinak két olyan hobbija is van, ami manapság nem túl gyakori a fiatalok körében: hímez és olvas. A nyolcadikos lány nagyon szereti az állatokat, e...