Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Patrik jogásznak készül

A tehetséges fiú a nemzetközi és európai jogi műhelynek is a tagja

Patrik jogásznak készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Kiváló tanulmányi eredményeiért és közösségi tevékenységéért Széchenyi-ösztöndíjjal jutalmazta városunk önkormányzata Boa Patrikot. A negyedéves jogászhallgatónak jól jön a támogatás, hiszen ebben a félévben Belgiumban tanul.

Patrikot évekkel ezelőtt már bemutattuk újságunkban (Közgazdászjelölt Széphalmon, Soproni Téma, 2015. november 4.), amikor megnyert egy nyelvhasználati versenyt. Már tizedikes berzsenyis diákként határozott elképzelései voltak a jövőjéről: a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szeretett volna továbbtanulni, majd a banki szférában elhelyezkedni.

– Több nyílt napon is részt vettem, ezek hatására kezdtem el a társadalomtudományok irányába orientálódni – mesélte az iskolaválasztásról Boa Patrik. – Végül az ELTE ÁJK jogász szakára iratkoztam be, ugyanis úgy gondoltam, hogy a jog egy nagyon jó alapot biztosít még akkor is, ha később másfelé szeretnék továbbmenni. Nem bántam meg a választásomat.

Nyáron a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiumában volt bírósági gyakorlaton Patrik, és ha minden jól megy, ügyvédi irodában is fog gyakornokoskodni, úgyhogy ezek alapján dönti majd el, hogy milyen úton halad tovább. Egyelőre széles az érdeklődési köre: beletartozik többek között a magánjog, az eljárásjog és azok a területek, amelyekben van valamilyen nemzetközi elem. Nem véletlenül tartózkodik az Erasmus-program keretében éppen Belgiumban.

– Olyan nyugat-európai egyetemet szerettem volna választani, ami a legjobbak közé tartozik – folytatta. – A Leuveni Katolikus Egyetemről nemcsak, hogy nagyon jókat hallottam a felsőbb évesektől, hanem a jogi kara minden évben benne van minimum a top 50-ben. A rendkívül színvonalas képzés angol nyelven zajlik.

Patrik több diákszervezet munkájában is aktívan részt vesz: 2019 elején vették fel a Bibó István Szakkollégiumba, ahol a civilisztika műhelynek, továbbá a nemzetközi és európai jogi műhelynek is a tagja. A Polgári Jogi Tudományos Diákkör tagjaként pedig praktizáló jogászok, ügyvédek, akadémikusok előadásait adódik alkalma meghallgatni.

A nyári bírósági gyakorlat után idén ügyvédi irodában bővítené ismereteit Boa Patrik. Fotó: Filep István 

Kapcsolódó cikkek