Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tehetséges zongorista
Horváth Ábel a koncertezés mellett szívesen tanítana a Zeneakadémián is. Fotó: Filep István

Horváth Ábel méltán lett másodszor is Széchenyi-ösztöndíjas

Tehetséges zongorista

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat városunk önkormányzata idén öt felsőoktatásban tanuló fiatalnak ítélte oda, köztük – immár második alkalommal – Horváth Ábelnek. Az ösztöndíjjal járó juttatásokat tudása elmélyítésére szeretné fordítani az ifjú zongorista.

Horváth Ábelt néhány évvel ezelőtt már bemutattuk újságunkban (Kitüntetett zongorista, Soproni Téma, 2017. december 6.), ugyanis már berzsenyis diákként kitűnt zenei tehetségével a társai közül. Zongoratudását azóta a Zeneakadémián fejleszti tovább. Idén végez, és rendkívül tudatosan számolt be nekünk jövőre vonatkozó terveiről.

– A soproni származású zenetudós és tanár, Komlós Katalin, akitől rengeteget tanultam, egy kutatási anyagom hatására meghívott a Zeneakadémia doktori iskolájába – mesélte Ábel. – Emellett gondolkodom azon is, hogy Salzburgba felvételizem. Ez az év a zenészek számára megterhelő volt, hiszen nem lehetett koncertezni. Az utolsó szólóestem Sopronban volt még februárban, és remélem, március 17-én a Wespa Vonósnégyessel együtt ismét itt tudok játszani – szólót és kamarát egyaránt.

Ábel számára hatalmas megtiszteltetés volt, hogy nyáron Vértesacsán négykezest játszhatott Csalog Gábor zongoraművésszel. Az ösztöndíj azért is óriási segítség a számára, mert az anyagi támogatást külföldi tanároknak való előjátszásra és kottavásárlásra tudja felhasználni. Egy berlini és egy salzburgi professzorral már egyeztetett is.

– A soproni koncert után a diplomamunkámra szeretnék koncentrálni – folytatta az ifjú tehetség. – Nálunk ez úgy néz ki, hogy teljesen önállóan össze kell állítanunk egy koncertet, amit aztán neves zongoristák értékelnek és osztályoznak.

Ami Ábel távlati terveit illeti: már most tanít egy osztályban a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola tanszakán Horgas Eszter és Nagy Judit tanárnőkkel. Nagyon élvezi ezt a munkát, és a diákoktól is folyamatosan pozitív visszajelzéseket kap. A koncertezés mellett szívesen tanítana a Zeneakadémián is, mert szerinte annyira telített a piac, hogy csupán a koncertezésből megélni csak a kiemelkedően szorgalmas, tehetséges és kitartó zenészeknek sikerülhet. Bízzunk benne, hogy Ábel közéjük fog tartozni!

Kapcsolódó cikkek