Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újrahasznosító diákok
A Hunyadi-iskola hatodikosai és Maci kutya – a gyerekek gyakran „dolgoznak” a tanítási órákon is négylábúakkal. Fotó: Filep István

Több mint húszezer forintot gyűjtöttek az állatvédőknek

Újrahasznosító diákok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Hunyadi-iskola 6. osztályosai a tananyagban a hulladékok témaköréhez érve bolhapiacot szerveztek, amelynek bevételét a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületnek ajánlották fel.

A 6.B-sek az idei tanévben a környezetvédelem témakörével foglalkoznak a természettudományi gyakorlatok című órákon.

– A bolhapiac szervezésével kettős célt tűztünk ki a gyerekekkel – mesélte Horváth-Völker Zsuzsanna kémia-biológia szakos tanár, a 6.B-sek osztályfőnöke. – Egyrészt szerettük volna, ha az otthon feleslegessé vált, de még jó állapotú dolgok másoknál új életre kelhetnének, megnövelve ezzel élettartamukat. Másrészt a bevétellel egy jó cselekedetet is szerettünk volna végrehajtani, és mivel az osztály természettudományos beállítottságú, ezért döntöttünk úgy, hogy az egyesület kis védenceinek ajánljuk fel a bevételt.

Tanítás után bolhapiaccá változott az iskola aulája, ahol a gyerekek az otthonról hozott, már nem használt holmikon kívül saját kezűleg, újrahasznosított alapanyagból készült portékákat is kínáltak megvételre, például ruhából készült táskát vagy chipses zacskóból előállított tárolót.

– Óriási élmény volt számunkra, hogy szinte mindent sikerült eladnunk – tették hozzá lelkesen a gyerekek. – Pár dolog maradt csak meg, azokat pedig a Hunyadi-ovinak ajándékoztuk tovább.

Az adományt a gyerekek a pályaorientációs napon adták át a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületnek. Zsuzsi néni osztálya rendszeresen tartja a kapcsolatot az állatvédőkkel, melynek képviselői gyakran a tanítási órákra is bejárnak, például akkor, amikor a tanulók a kutya és a macska testfelépítésével ismerkednek meg.

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI-ban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre. A múlt héten a fenntarthatósági témahét alkalmából Tapossa laposra néven egy újabb akciót szerveztek. A harmadikosok, a negyedikesek, az 5.B és a 6.B osztályosok PET-palackokat gyűjtöttek, melyeket – ünnepélyes keretek közt – kiszórtak az udvarra, és együtt letapostak, majd a szelektív hulladékgyűjtő autóba dobtak.

Kapcsolódó cikkek