Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válassz szakmát!
A szakmai napon (a szakmák éjszakájához hasonlóan) ki is próbálhatják a berendezéseket, eszközöket a diákok Fotó: Soproni Téma-archívum

Már a hatodikosok is mehetnek a pályaválasztási tájékoztatókra

Válassz szakmát!

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Szakmai napot tart hat tagintézményében a Soproni Szakképzési Centrum. Jövő szerdán az általános iskolások testközelből is megtapasztalhatják, mit tanulnak például az asztalosok, a festők, a pincérek vagy az autószerelők.

Pályaválasztási konzultációt és kiállítást is rendeztek az elmúlt napokban Sopronban. Előbbi rendezvényen az iskolák, a tankerület és az iparkamara képviselői vettek részt és kaptak képet az új képzési típusokról, valamint megismerkedhettek a Soproni Szakképzési Centrum kínálatával. Kedden a Liszt-központban a már hagyományos pályaválasztási kiállításon a középiskolák mutatkoztak be a diákoknak. Ezt a rendezvényt a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya szervezte. – A kiállítást no­vem­ber 22-én egy szakmai nap követi – mondta Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ezen a napon 9 és 15 óra között a centrum hat tagintézménye fogadja a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket.

Így akinek a kiállításon sikerült felkelteni az érdeklődését egy szakma iránt, azok most az adott intézményben egy-egy tanórán, szakmai foglalkozáson meg tudják nézni, hogy milyen a képzés. Ki lehet próbálni az eszközöket, berendezéseket, és számos érdekes programmal készülnek az intézmények.


A szakmai napot a Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusz­táv Szakközépiskolájában, a Fáy-szakgimnáziumában, a Handler-iskolában, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolában, a Porpáczy-ban és a Vas’Villában rendezik meg.


– A Soproni Tankerületi Központ és a Soproni Szakképzési Centrum szoros együtt­működésben dolgozik a pályaorientáció területén – tette hozzá Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. – A mai gyorsan változó világban nagy szükség van arra, hogy a gyermekek időben betekintést nyerjenek a foglalkoztatás világába. Míg néhány éve a pályaválasztással kapcsolatos rendezvényekre a végzősök jártak, addig ez mára korábbra tolódik. A hetedikes, sőt, gyakran a hatodikas diákok is el tudnak jutni különböző intézményekbe. Azt reméljük, hogy így a gyerekek már idejében megismerik a lehetőségeket, és a számukra legmegfelelőbb irányt tudják kiválasztani. Ma a szakma megléte kiemelten fontos, talán ezért is változott gyökereiben a szakképzés intézményrendszere is. Ma már a szakgimnáziumok ugyanúgy becsatlakozást nyújthatnak a felsőoktatási képzésbe, mint a hagyományos gimnáziumok.


A november 22-i szakmai napon kívül novemberben még további nyílt napokat szerveznek az iskolák. Ezek időpontját megtalálják a soproniszc.hu és a középiskolák, gimnáziumok honlapján.

Kapcsolódó cikkek