Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Walden: firmákról balekokra
Frank Péter (j) édesapjától örökölte a waldent, Murányi Levente pedig a leendő balekjának szeretné továbbadni az 1971-ben készült egyenruháját. Fotó: Filep István

1971-től ismét viselhetik egyenruhájukat a soproni egyetemisták

Walden: firmákról balekokra

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

A Soproni Egyetem hallgatói pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. március 10-én tartott szavazáson tették le voksukat a walden viselése mellett, így két évtizedes tiltás után újra hordhattak egyenruhát.

Az elmúlt fél évszázad alatt a campuson és a soproni utcákon is büszkén hordják a Soproni Egyetem hallgatói ezt az öltözetet, hirdetve, hogy ők a selmeci–soproni diákhagyományok hű őrzői és éltetői.

– A walden mindig is a hallgatók közti összetartozást jelképezte – mondta lapunknak Murányi Levente harmadéves egyetemi hallgató, a Selmeci Társaság elnöke. – Korábban az volt a szokás, hogy az egyenruhát a végzős hallgatók megtartották, és sok esetben apáról fiúra öröklődött. Ma már inkább a firmák a balekjaiknak adják át a waldent.

Murányi Levente felidézte, Selmecbányán az egyetemisták már az 1830-as években viseltek egyenruhát, ennek fazonját pedig 1892-ben rendeletben szabályozták. A Sopronba való 1919-es átköltözéssel magukkal hozták ezt a szokást, így a walden Sopronban is meghonosodott. Az 1950-es években azonban csakúgy, mint az egyesületeket az egyenruha viselését az egyetemen is betiltották. Így a soproni diákok kénytelenek voltak megválni a csak rájuk jellemző ruhától.

A soproni egyetemen a walden újraviseléséért zajló mozgalom 1970 kora őszével vette kezdetét. Az erdőmérnök-hallgatók 1968–1973-as évfolyama és néhány faiparimérnök-hallgató egyre gyakrabban vetette fel, hogy jó lenne, ha a két évtizedes tiltás után ismét hordhatnák az egyenruhájukat. A hallgatók mellé állt Tamás László adjunktus, aki több vonakodó vezetőt is meggyőzött a hallgatók ügyéről. Béldi Ferenc rektorhelyettes pedig szürke eminenciásként egyeztetett az állampárt és a minisztériumok képviselőivel. Akkoriban vadászati világkiállításra készült az ország, és arról is érkeztek hírek, hogy ebben az egyetem és annak hallgatói is szerepet kaphatnak. Néhányan arra tettek javaslatot, hogy „Ajánljuk fel a waldent a vadászati világkiállításra mint egyenruhát”! Először az erdőmérnöki kar, majd az egyetemi vezetés elé került az ügy. Végül a minisztérium döntött: két előre legyártott „egyenruha” közül lehetett választani: honvéd–erdész egyenruhája vagy waldenje legyen a soproni egyetemistáknak. A demokratikus szavazást 1971. március 10-én tartották a KISZ-házban (a mai Egyetemi Ifjúsági Ház), itt a több száz résztvevő 99 százaléka a waldenre voksolt! 

Kapcsolódó cikkek