Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Fradi ellen búcsúzott
Az SSE színeiben akcióban a szakállas támadó – bombalövéseiről volt híres.

Gosztola József a soproni labdarúgás egyik legjobb gólvágója volt

A Fradi ellen búcsúzott

| Papp Győző | Sport

A soproni labdarúgás egyik ikonikus alakja, Gosztola József – sokaknak csak Goszti – élete nagy részét a futballpályákon töltötte. A számítások szerint az SSE-ben több mint 200 bajnoki meccsen 48 gólt szerzett.

Sarródról indult Gosztola József, később szerepelt többek között a Fertőd, a Fertőszentmiklós, a Soproni SE és a Tapolcai Bauxitbányász színeiben, utóbbi kettővel az NB II-ben. Hét évet játszott Ausztriában határhoz közeli csapatokban, majd mintegy befejezésként a Sopron Boys és a SFAC együtteseiben a megyei harmadosztályban „vezetett le”.

Itthon kétszer volt gólkirály az NB II-ben. Az SSE-ben több mint 200 bajnoki meccsen 48 gólt szerzett. Sok néző tőle láthatta igazán, milyen a bombalövés, milyen a nagy gól.

Soproni profi pályafutása lezárásaként 1990. február 6-án Sopronban a Ferencváros elleni barátságos mérkőzésen búcsúztatta el az egyesület. A Fradi ellen az első félidőben nagy fölényben játszott a soproni csapat, és a 25. percben majdnem megszerezte a vezetést: Halász remek indítását a mezőny legjobbja, Fábián parádés mozdulattal vette át, majd nagy gólhelyzetből a kapu fölé küldte a labdát. Félórányi játék után aztán már zörgött a háló: Balaton csúsztatott fejese Józsa közreműködésével került a jobb sarokba.

A szünet után a cserék valamit lendítettek a Ferencváros játékán, de egyenlíteni csak akkor tudtak a halványan játszó zöld-fehérek, amikor a soproniak négyes cserét hajtottak végre. Előbb a 65. percben Szűcs szögletét Bús a bal sarokba fejelte, öt perccel később pedig egy védelmi hiba után Wukovics átadását Vanicsek éles lövéssel küldte a kapuba. Ezzel a Fradi 2–1-re megnyerte Gosztola József búcsúmérkőzését. 

Jegyzőkönyv: Soproni SE – Ferencváros: 1–2 (1–0), Sopron, Bécsi út, 1500 néző. Vezette: Oláh.

Sopron: Kállai – Horváth G., Katona, Fábián, Ruzsics – Nagy, Deák (Takács), Vékony (Lukács), Virág – Gosztola (Halász, Hajdú), Balaton (Majoros). Edző: Keszei Ferenc.

Ferencváros: Józsa (Szeiler) – Bús (Telek), Simon, Limperger, Keller – Nagy Zs. (Wukovics), Vaszil, Albert (Vanicsek) – Páling (Kiss), Dzurják, Fonnyadt (Szűcs). Edző: Rákosi Gyula.

Gólszerző: Balaton, illetve Bús, Vanicsek

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.