Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nemzetközi porondon
Orbán Mónika a csapat legjobbjai közé tartozott.

SVSE–GYSEV: 1993-ban játszott először a csapat a BEK-ben

A nemzetközi porondon

| Papp Győző | Sport

Az Euroliga címvédő Sopron Basket női kosárlabdacsapata napjainkban a kontinens legjobbja a sportágban. Jövőre lesz harminc éve, hogy megkezdte európai kupaszereplését – akkor még mint SVSE–GYSEV.

1993 őszén a Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezett sorozatban lépett pályára az új edző, Vertetics István irányításával az SVSE–GYSEV. A sorsolás a horvát BK Splittel hozta össze a soproniakat. Az első mérkőzésre a magyar küldöttség Zágrábig autóbusszal utazott, onnan repülőgéppel tette meg az utat a tengerparti városba. A térséget akkoriban a délszláv háború sújtotta, de Splitben béke honolt.

A premier 1993. szeptember 9-én történt: az SVSE–GYSEV 800 néző előtt 77–62 (40–27)-re kikapott a házigazdától. A történeti hűség kedvéért álljon itt az összeállítás is a dobott pontokkal: Winter, Csávás 7, Arsenic 10, Balogh 6, Mészáros 13/3. Csere: Ördög 2, Orbán 20/12, Bukovac 2, Pásztói 2.

Vertetics István a Kisalföldben többek között így foglalta össze a mérkőzés tapasztalatait: „Sajnos, sem a védekezésben, sem a támadásban nem játszotta a csapat azt, amit tud. A fordulás után nagyon elmentek a hazaiak, és öt perccel a befejezés előtt már 26 ponttal vezettek. Ekkor Csávás térdsérülést szenvedett, de 72–61-re csökkentettük a hátrányunkat. Az utolsó 60 másodpercben vitatható játékvezetői ítéletek következményeként a horvátok növelni tudták előnyüket. A hibák ellenére is a csapatunk jól küzdött, nagy erőbedobással játszottak a lányok, és úgy érzem, hogy a visszavágón be tudjuk hozni hátrányunkat, van esélyünk a továbbjutásra.”.

A soproni sportcentrumban 1993. szeptember 16-án 1000 néző foglalt helyet a lelátókon. Amint az várható volt, a sérült Csávás Andrea nem léphetett pályára a hazaiaknál, akik ennek ellenére nagyon jól kezdték a mérkőzést. Elsősorban a két szerb center közeli találataival, valamint Orbán pontos távoli dobásaival a 8. percben már kilenc ponttal vezettek. Ekkor viszont belelendült a vendégek üdvöskéje, Vedrana Grgin, aki rendkívül erőteljes, harcias játékmodorával sorra szerezte a pontokat. A fordulás után négypercnyi játékot követően 49–41-re vezetett a soproni csapat. Ekkor zúgott fel először a lelátón a Mindenki soproni! és a Hajrá, Sopron! – a 27. percben a vendégek mégis átvették a vezetést, és végeredményben 69–65-re (39–42) nyertek is. A 146–127-es összesítéssel a horvát csapat jutott a BEK második fordulójába.

A szurkolók csalódottan vették tudomásul a kiesést, akkor persze még nem sejthették, hogy ez a párharc egy hosszú út első állomása volt csupán.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.