Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szabadidősport városa
Tíz szakágat működtet, idén 128 sportrendezvényt szervez a Soproni Szabadidősport Szövetség – tudtuk meg Kósa István elnöktől. Fotó: Filep István

Kósa István: Nagyon fontos számunkra a város támogatása

A szabadidősport városa

| Rázó László | Sport

Nemzeti sportvárosként szokták aposztrofálni Sopront, ugyanakkor Kósa István, a Soproni Szabadidősport Szövetség elnöke szerint településünk méltán pályázhatna a szabadidősport városa címre is.

– Könnyű manapság szabadidősportot szervezni?

– Igen is, meg nem is. A célunk hosszú évek óta változatlan: különböző aktív sportolási tevékenységet kínálunk a város lakosságának. Szeretnénk elérni, hogy minél több felnőtt töltse hasznosan a szabadidejét valamilyen mozgásformával. Ma már nem is kell hangsúlyozni, hogy ez milyen fontos az egészségmegőrzés szempontjából. Ugyanakkor nekünk is alkalmazkodnunk kell a lakosság korfájához, igényeihez. Rendkívül széles palettát kínálunk, de látni kell, hogy ma például már jóval kevesebben túráznak, mint tíz–húsz évvel ezelőtt, a futóversenyeken viszont jelentősen megnőtt a létszám.

– Más városokkal összehasonlítva milyen lehetőségek vannak Sopronban a szabadidősportra?

– Nem túlzás azt állítani, hogy nagyon jól állunk. A Sopron Városi Szabadidősport Szövetség égisze alatt 10 szakág működik. Az egyszerűség kedvéért a felsorolás ábécésorrendben: asztalitenisz, atlétika, bowling, kispályás foci, sakk, strandröplabda, teke, tenisz, természetjárás és tollaslabda szakágaink vannak. Mindegyik szakágnak külön vezetője van, aki szervezi, összefogja az adott sporttevékenységet, szervezi a sportrendezvényeket.

– Mit jelent ez a számok nyelvén, hány szabadidős sportesemény van egy évben városunkban?

– A 2024-es évben nem kevesebb mint 128 sporteseményt szervezünk. A különböző sportágak számára rendezett eseményeket összességében 80 fő szervezi. Ennek köszönhetően éves szinten mindegy hét–nyolcezer ember sportolhat rendszeresen. Ezen a fórumon el kell mondanom: nagyon fontos számunkra a város támogatása. Mind a minőségi létesítmények biztosításában, mind pedig a sportesemények lebonyolításához szükséges anyagiakban komoly támogatást kapunk a soproni önkormányzattól.

– Melyek a legnépszerűbb szabadidős sporttevékenységek ma Sopronban?

– Hosszú évek óta kiemelkedik a kispályás labdarúgás, amelynek küzdelmeiben heti szinten mintegy ezren vesznek részt. A túrázók évente 40 hétvégén szerveznek valamilyen sporteseményt, amelyhez számításaink szerint több ezren csatlakoznak. Fontos kiemelni az atlétikát is, a futóversenyek népszerűsége töretlenül növekszik. A legnagyobb futóversenyünk évek óta az Európa-futás, amelynek népszerűsége szemmel láthatóan nő. Tavaly csaknem 400 futónk volt, idén pedig azt várjuk, hogy a félezret is megközelítse vagy átlépje a létszám. Minden év szeptemberében a sportfelügyeleti csoporttal közösen szervezzük meg a „Sportolj, Sopron!” elnevezésű rendezvényt. A városi stadionban és az arénában ilyenkor egy napon több mint hetven sportegyesület mutatja be tevékenységét. Szoktuk javasolni, hogy a szülők ne csak a gyerekeket, a nagyszülőket is hozzák el, hiszen nagyon sok sportágat lehet kipróbálni az íjászattól az atlétikán keresztül a labdarúgásig vagy a kosárlabdáig. Rengetegen jönnek el ilyenkor, és úgy gondoljuk, hogy valóban sokan találnak is maguknak olyan sportágat, amelyben örömüket lelik. Idén lesz egy hasonló eseményünk: március 13-án rendezzük meg a „Szépkorúak szerdája” elnevezésű sportrendezvényt. Az arénában mintegy 20 sportágból választhatnak a szépkorú, azaz nyugdíjas sporttársak.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.