Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Összetört az olimpiai álom...
– Nehezen találok szavakat egy ekkora csalódás után – mondta Dubei Debóra (labdával) a vasárnapi mérkőzés után.

A vasárnapi gyenge végjátéknak nagy ára volt, a párizsi ötkarikás részvétel

Összetört az olimpiai álom...

| Rázó László | Sport

Egyetlenegy perc, egyetlenegy pont. Ennyin múlt a magyar női kosárlabda-válogatott kijutása a párizsi olimpiára. Az utolsó meccset követően síri csendbe borult a Novomatic-aréna, pedig óriási hangulat volt, és nem csak az utolsó mérkőzésen...

A soproni közönség mindent megtett, mindent beleadott, a rendezés körülményei szintén tökéletesek voltak. Izzott a csarnok, zúgtak a válogatottat éltető rigmusok, és robbant a lelátó egy-egy magyar hárompontosnál. Voltak olyan szektorok, amelynek szurkolói válogatott „koreográfiát” mutattak be: a felső sorok nézői piros, a középsők fehér, míg az alsók szurkolói zöld felsőbe öltöztek, így szépen kirajzolódott a magyar trikolor.

Meséből rémálom lett…

A meseszerű szereplés utolsó percében azonban jött a rémálom: a spanyolok dobtak egy kétpontost, a magyar csapat pedig már nem tudott válaszolni, így 73–72-re győztek az ibériaiak, ezzel Magyarország csoportjában az utolsó helyen végzett, így nem kvalifikálta magát a francia fővárosban rendezendő nyári olimpiára.

Pedig Székely Norbert együttese javuló formát mutatott: az első, Kanada elleni mérkőzésen gyenge napot fogott ki a válogatott, sok hiba, rossz dobások jellemezték a játékot, így a juharlevelesek könnyed győzelmével zárult a meccs. A második találkozóra viszont mintha kicserélték volna a nemzeti együttest: fantasztikus játékkal, szigorú védekezéssel óriási küzdelemben győztük le az olimpiai ezüstérmes Japán csapatát.

Az utolsó mérkőzés a spanyolok elleni találkozó volt. Az első félidőben óriásit játszott a magyar csapat, a spanyolok nem tudtak mit kezdeni a kemény védekezéssel, a magyar dobások pedig ültek, így szünetben 19 ponttal vezetett a hazai együttes. A nagyszünet után úgy vezette fel a folytatást a helyi műsorközlő, hogy „szakadjon le az aréna teteje, úgy szurkoljunk a lányoknak”. Ezzel nem is volt gond, a nézők rengeteg plusz energiát adtak a csapatnak. Azonban az utolsó negyedben összeomlott a válogatott játéka, az előny olvadt, a szurkolók a fejüket fogták, végül pedig jött az utolsó spanyol kosár, aztán a csend…

Magyar győzelem esetén a japánok elleni meccs miatt csoportgyőztes lett volna nemzeti együttesünk. Így végül a negyedik, kieső helyen zárt.


„Elszállt belőlem minden erő”

– Nagyon sajnálom, hogy így alakult a vége, soha nem fordult még elő velem ilyen a pályafutásom alatt. Elszállt belőlem minden erő – fogalmazott a harmadik mérkőzés után Székely Norbert szövetségi kapitány. – Nagyon szépen és összeszedetten játszottunk a spanyolok ellen az első félidőben, aztán lelassultunk, nem tudtuk bejátszani a palánk alá a labdákat, teljesen ritmust vesztettünk és elbizonytalanodtunk. Ennek köszönhetően hiába volt nagy előnyünk, folyamatosan jöttek ránk. Próbáltuk frissíteni a csapatot, de nem sikerült ez sem. Papíron három jobb csapat ellen játszottunk a selejtezőtornán, végül egy ponton múlt minden. Erre lehetnénk büszkék is, de az utolsó meccs második félideje után nem lehetünk büszkék, hiszen ott volt a kezünkben a lehetőség, csak meg kellett volna ragadni, de képtelenek voltunk erre.

„Tanácstalanok voltunk a végén”

A Sopron Basket korábbi játékosa, Dubei Debóra könnyeivel küszködve értékelte a magyar csapat szereplését. – Nehezen találok szavakat egy ekkora csalódás után – mondta. – Nagyon jól kezdtük a spanyolok elleni mérkőzést, sok ponttal vezettünk. Aztán a negyedik negyedben a zónájuk ellen nem találtuk az ellenszert. Nem tudtunk plusz energiákat mozgósítani, kicsit tanácstalanok voltunk a végén. Ezzel együtt összességében jól teljesített a csapat a selejtezőtornán ahhoz képest, hogy nem mi voltunk az esélyesek, de jelenleg ezt nem tudom pozitívumként felfogni. Jó, hogy itt voltunk, de lehettünk volna az olimpián is.

Határ Bernadett szintén hatalmas csalódásként élte meg az utolsó olimpiai selejtezőmérkőzést. – Lehet mondani, hogy megint én hagytam ki az utolsó dobást, hiszen pár másodperccel a meccs lefújása előtt még adódott egy lehetőségem. De azt gondolom, hogy nem lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk – hangsúlyozta a center. – Úgy érzékeltem, mintha a spanyolok elleni meccs második félidejében nem akartunk volna futni, ekkora előnyt egyszerűen nem szabad leadni, nem igazán tudom pontosan, hogy mi történt, az azonban biztos, hogy ennek a gyenge végjátéknak nagy ára volt: egy olimpia.

Határ Bernadett utalt arra is, hogy a továbbiakban nem vállalja a szereplést a nemzeti kosárlabda-együttesben.

A magyar válogatott eredményei a soproni olimpiai kvalifikációs tornán:

• Magyarország–Kanada: 55–67 (11–25, 19–16, 9–14, 16–12)

• Japán–Magyarország: 75–81 (22–13, 10–19, 16–21, 27–28)

• Spanyolország–Magyarország: 73–72 (19–24, 8–22, 23–18, 23–8)


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.