Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ötös, de nem csillagos
Az olimpiai selejtezőre Nagy Antal maradt hírmondónak.

A soproni edzőmeccs után kikapott az olimpiai selejtezőn a csapat

Ötös, de nem csillagos

| Papp Győző | Sport

Egy nap különbséggel lépett pályára 1979 októberében a magyar A, illetve az olimpiai válogatott. A „nagyok” Debrecenben fogadták Finnországot, míg az ötkarikás csapat Sopronban játszott edzőmérkőzést Burgenland legjobbjaival.

A soproni meccs előtt változás történt a játékoskeretekben: a megsérült Oláh Ferenc helyettesítésére Burcsa Győző elhagyta a leghűségesebb várost és a Hajdúság fővárosába utazott, az ugyancsak sérüléssel bajlódó Pogány László helyére pedig Izsó Ignácot hívták be Sopronba.

Azon a héten dupla siker született: Finnországot 3–1-re győztük le, a gyenge Burgenland pedig egy ötöst kapott a Bécsi úti pályán. Sopronban az első félidőben nagy fölényben játszott a jó erőkből álló magyar együttes – Barabás, Csepecz és Mészöly kivételével mindenki szerepelt a nagyválogatottban –, a krónikák szerint azonban a góljait javarészt kapushibákból szerezte. A szerény képességű osztrák labdarúgógárda csak a második játékrészben veszélyeztette időnként a hazai kaput.

A soproni gyakorló mérkőzésnek egyébként nem sok értelme volt, két héttel később a wroclawi olimpiai selejtező mérkőzésen a „soproniakból” csak Nagy Antal maradt hírmondónak a mieinknél. Azon a meccsen a lengyelektől kikaptunk 1–0-ra. A velük és a csehszlovákokkal alkotta trióból egyébként nem jutottunk ki a moszkvai játékokra. 

Magyar olimpiai válogatott – Burgenland: 5–1 (4–0), 1979. október 16., Sopron, Bécsi út, 2000 néző. V.: Bártfai.
Magyar olimpiai válogatott: Kovács A. (Csepel) – Tepszics (FTC), Kovács J. (Videoton), Péter (ZTE) – Barabás (Tatabánya), Komjáti (Vasas), Nagy A. (Bp. Honvéd), Csongrádi (Videoton) – Májer (Videoton), Szokolai (FTC), Pölöskei (Rába ETO). Csere: Kovács A. h. Csepecz (Tatabánya), Tepszics h. Paróczai
(Bp. Honvéd), Barabás h. Mészöly (FTC), Pölöskei h. Izsó (Vasas). Edző: Mészöly Kálmán.
Gólszerzők.: Szokolai, Nagy A., Pölöskei, Csongrádi, Mészöly, Schneide.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.