Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Richárd a profik között

| Rázó László | Sport

Az első olyan szezonjára készül Schöll Richárd, amikor már kizárólag a Sopron KC játékosa lesz. A 17 éves magasbedobó az elmúlt szezonban az első osztályú klub mellett a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia kötelékébe is tartozott.

– Az előző szezonban bemutatkozhattál a legmagasabb osztályban, hogy tetszett a profik között a játék? 

– Tétmeccsen csak egy–két perc játéklehetőséget kaptam, ami természetes ilyen fiatalon. Edzőmérkőzéseken többet szerepeltem a csapatban, tetszett a profi kosárlabda, de az is látszott, hogy sokat kell még fejlődnöm.

– Melyik poszton szerepelsz legszívesebben?

– 201 centi magas vagyok, alapvetően magasbedobó a pozícióm. A korosztályos csapatban azonban én voltam a legmagasabb játékos, így klasszikus centerként is sokat játszottam. A festéken belüli játék, a közeli dobások, a lepattanókért vívott harc – ezek az erősségeim.

– A Soproni Sportiskola U18-as és az SKC U20-as csapatában is meghatározó játékos voltál. Hogy sikerült az előző szezonod?

– A két csapat szinte megegyezett, kellően összeszoktunk a pályán a társakkal. Az U20-as bajnokságban 15 pont körül dobtam meccsenként, és szintén fontos mutató, hogy leszedtem átlagosan 10 lepattanót. Az U18-asoknál több meccsen 20 pont fölé tudtam kerülni. Ennek a teljesítménynek is köszönhetem, hogy jövőre már az SKC csapatában szerepelhetek.

– Mire számítasz az első profi szezonodban?

– A realitás az, hogy a keret legfiatalabb tagjaként egyelőre nem leszek meghatározó játékos. A játékperceket, amiket kapok majd, megpróbálom a legjobban kihasználni, a tapasztalatgyűjtés az elsődleges célom.

– Az utánpótlás és a felnőtt csapat tagja is voltál legutóbb. Miben látod a különbséget és miben kell fejlődnöd?

– Fizikailag hatalmas a különbség az utánpótlás-bajnokság és a profi, felnőtt meccsek között. Emellett taktikailag is sokkal felkészültebbnek kell lenni a legmagasabb osztályban, nagyon pontosan kielemezzük az ellenfelet egy-egy mérkőzés előtt. Ami szintén fontos: az utánpótlásban rendszerint kevés néző előtt játszunk, egy igazi SKC-meccsen pedig garantált a telt ház. Ezekben kell fejlődnöm, és fontos, hogy fizikailag is előrelépjek: elsősorban a felsőtestemet kell még erősíteni, izmot kell magamra szednem, hogy masszívabb legyen a játékom, ne tudjanak elnyomni a palánk alatti harcban.


Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.