Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sporttörténet Sopronban
Jelenet a magyar–német mérkőzésről. A piros mezen az ominózus címer.

A játékosok maguk varrták fel a magyar címert a mezekre

Sporttörténet Sopronban

| Papp Győző | Sport

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt, amelyen a vendégcsapat válogatottja országuk újraegyesítés után először lépett pályára.

2. A 4–0-s győzelmet arató, rendkívül jól képzett német lányok a mérkőzésen leiskolázták ellenfelüket, de nemcsak játéktudásban, megjelenésben is óriási különbség mutatkozott a két csapat között. A látogatók a világbajnok férficsapattal teljesen megegyező, elegáns szerelésben játszottak, míg a mieinknek a meccs előtt saját kezűleg kellett a mezükre felvarrniuk a rendszerváltás utáni, új, magyar címert. Hölgyeknek talán testhez álló munka lehetett, mégis furcsa egy válogatott esetében…

A magyar csapat vezetői a soproni meccs előtt érezték fontosnak a változtatást, és hasonló megoldást javasoltak, mint amit a férfiválogatottnál alkalmaztak a törökök elleni meccse előtt. Fehér lepedőre szitanyomással rányomtattak egy garnitúra új magyar címert, azokat ollóval kivágták, beszegték és felvarrták a mezekre.

– Kínunkban nevetgéltünk a helyzeten, biztosra vettük, hogy a férfiak nem ülnek a csapatszálláson az ágy szélén, hogy varrogassák a saját válogatott szerelésüket. Megtisztelhettek volna bennünket annyival, hogy nem velünk csináltatják meg az új mezt… Valahogy mindenki megbirkózott a feladattal, de azt nem tudom, hogy három szobával arrébb ügyetlenkedett-e esetleg valaki még annyit, mint én – elevenítette fel a történteket a Nemzeti Sportban Kiss Mária, a magyar válogatott kapusa.

Az egyedi varroda azonban Sopronban nem zárta be kapuit. A végtermék annyira megtetszett a szövetség illetékeseinek, hogy a piros mellé egy fehér szerelést is megújíttattak a játékosokkal: a mezekről leszedették a Kádár-címert, és felvarratták a jelenleg is használatosat. Igaz, ez már egy hónappal később, az 1990. november 14-i norvég–magyar (2–1) Eb-selejtező előtt történt.

A címer azóta nem változott, viszont a válogatott már felszerelésében is európai. (Vége)

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.