Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szárnyak nélkül…
Ha optimálisak az időjárási viszonyok, akkor akár negyven kilométert is lehet haladni egy óra alatt a hőlégballonnal.

Becz Rita az egyik legeredményesebb hazai ballonpilóta

Szárnyak nélkül…

| Győri-Varga Nóra | Sport

A közelmúltban nemzetközi versenyen lett második, egyedüli magyarként pedig az ausztrál világbajnokságra készül Becz Rita. Az ágfalvi hőlégballon-pilóta a sportágról és a hozzá fűződő élményeiről mesélt.

Hőlégballont látni az égen nem mindennapi látvány és élmény, benne utazni vagy akár irányítani a „szerkezetet” pedig végképp nem az. – 1992-ben csapattagként, majd később navigátorként kerültem a sportág közelébe. Ekkor még nem volt GPS, és olyan ember kellett, aki jól ismeri a térképet, én pedig egykori tájfutóként ilyen voltam – mondta lapunknak Becz Rita, az ágfalvi Kaiser Ballon Klub Sportegyesület elnöke, hazánk egyik legeredményesebb versenyzője. – 1994-ben szereztem meg a ballonpilóta-engedélyt, ekkor kezdtem a versenyzést is.

Rita azóta közel nyolcszázötven órát repült, számos magyar, nemzetközi, Európa- és világbajnokságon részt vett, legutóbb a Lengyelországban megrendezett Malopolska Ballon Festivalon ért el második helyezést. A magyar ranglista ötödik helyezettjeként idén szeptemberben egyedüli magyarként utazhat el a női világbajnokságra Ausztráliába.


A hőlégballon korlátozottan irányítható, amit az időjárási körülmények befolyásolnak. – Mi csak a ballon magasságát tudjuk változtatni, így meg kell találnunk azt a szélréteget, ami az irányváltoztatáshoz megfelelő – folytatta a sportoló. – Az az ideális, ha a talaj közelében nem túl erős a szél, és nem esik az eső. Természetesen adódnak olyan időjárási körülmények vagy technikai problémák, amik előre nem kiszámíthatók, akkor félek, de próbálom megoldani az adott helyzetet a legjobb tudásom szerint.

Egy-egy repülés gyorsasága és magassága is az adott időjárástól függ: előfordul, hogy egy óra alatt akár negyven kilométert is lehet haladni, de van, hogy csak néhányat sikerül. 1000–2000 méter körüli maximális magasságot lehet általában elérni, amely függ a domborzati viszonyoktól és a helyi légügyi előírásoktól.


Hogy a repülés élménye maradandó, és beszippantja az embert, azt Rita is megerősíti: – Nem találkoztam még olyan emberrel, akit ne ragadott volna magával a látvány – zárta. – Ha az ember maga irányíthatja, és akár pár centiméterre meg tud közelíteni egy előre kitűzött célt, az pedig szó szerint felemelő élmény.

Az ausztrál világbajnokságon a részvétel nagyon költséges, ezért a klub szívesen fogad támogatásokat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.