Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Véget ért a vizes vb
A magyar csapat tagjai a női vízilabdatorna döntőjében. A válogatott 8–7-re kikapott az USA-tól, így ezüstérmet szerzett. Fotó: MTI – Kovács Tamás

Véget ért a vizes vb

| Sport

Magyarország az éremtáblázat 17. helyén zárta a 2024-es dohai vizes világbajnokságot egy-egy arany- és ezüst, valamint két bronzéremmel.

Katarban nyílt vízi úszóink teljesítettek a legjobban, az érmek felét szerezve: Rasovszky Kristóf 10 kilométeren lett világbajnok, a vegyes váltó pedig bronzérmes 4×1500-on.

A női vízilabda-válogatott a hőn áhított olimpiai kvótával és egy bravúros ezüstéremmel térhetett haza: a nyolc között sikerült legyőznie a címvédő hollandokat, majd a négy között a görögöket, de a döntőben az Egyesült Államok már túl nagy falatnak bizonyult, 8–7-re kikapott az olimpiai bajnok csapattól.

A tavalyi világbajnokságon aranyérmes férfiválogatott viszont a csalódást keltő hetedik helyen zárt, miután a negyeddöntőben hatalmas meglepetésre kikapott Franciaországtól, majd a szerbektől is.

Hagyományosan a medencés úszók szerzik a legtöbb magyar érmet, ez most nem így történt: a 100 gyorson bronzérmes Németh Nándor állhatott egyedüliként dobogóra a világversenyen.

Sós Csaba összességében elégedetten értékelte a mögöttünk hagyott heteket.

– Azt gondolom, hogy egy éremmel és 15 döntős helyezéssel nincs szégyenkeznivalónk. Ami viszont zavar, hogy a váltóktól jobb helyezésre számítottam. Azt gondoltam, hogy öt–hat váltónk kint lesz Párizsban a hétből, ebből három lett – fogalmazott az úszók szövetségi kapitánya.

Olimpiai kvótát szerzett Dohában: női vízilabda-válogatott, női 4×200 méteres gyorsváltó, női 4×100 méteres gyorsváltó, férfi 4×100 méteres gyorsváltó, Betlehem Dávid (10 kilométer), Fábián Bettina (10 kilométer).

A világbajnokság férfi vízilabdadöntője után rendezték meg a párizsi olimpia csoportbeosztásának sorsolását. Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, rajtuk kívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak. A párizsi olimpia vízilabdatornáit július 27. és augusztus 11. között rendezik meg.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.