Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A piknik egyik szervezője
Nagy Lászlót 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Nagy László

A piknik egyik szervezője

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Nagy László az általános iskolai tanulmányait már nem tudta Sopronban befejezni, mert a család az édesapa tartós kiküldetése miatt Nigériába költözött. Lagosban egy ír apácák által vezetett angol tannyelvű iskolában folytatta tanulmányait, ezután egy kihelyezett német tannyelvű középiskolában tanult. Németországban, Odenwaldschulében érettségizett. A BME Vegyészmérnöki Karán szerzett diplomát 1982-ben, majd változatos munkakörök után megalapította saját vállalkozását, a Viva la Musica Művészeti Ügynökséget, emellett egy multinacionális gyógyszeripari cég kelet-európai képviselője. A nyolcvanas évek végén bekapcsolódott a soproni ellenzék munkájába, az 1989. augusztus 19-i páneurópai piknik egyik szervezője volt, jelenleg is titkára a Páneurópai Piknik ’89 Alapítványnak. 1999-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

– Nagyapám, Nagy Lajos Hódmezővásárhelyen született, majd az 1910-es években Szombathelyen telepedett le, ahol saját üzletében papír- és írószer-kereskedéssel foglalkozott – kezdte Nagy László. – A város Fő terének ez volt az egyik legnagyobb üzlete. Annak idején kidolgozott érettségi tételeket is lehetett nála legálisan vásárolni. Az üzlet államosítását nagyapa már nem élte meg, később ez lett a Centrum Áruház, ma pedig ismét papír–írószer-kereskedés működik a helyén.

– Édesapám a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd 1944-ben Sopronban, a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Erdőmérnöki Karán szerzett erdőmérnöki oklevelet – folytatta Nagy László. – Amellett, hogy kiváló atléta volt, szívesen vállalt közéleti szerepet is, így 1942–43-ban ő volt a SMAFC diákelnöke. Az egyetem után lényegében az egész évfolyamot behívták katonának, de már nem a front irányába, hanem Németország felé vitték őket, ahol előbb francia, majd amerikai hadifogságba esett, melyből 1945 szeptemberében szabadult. Évekig dolgozott erdészeti szolgálatban, majd szakmai tudásának, irányítókészségének, és idegennyelv-ismeretének köszönhetően 1970-ben őt nevezték ki a nigériai–magyar közös vállalat, a Nigerian Mapping Company első műszaki igazgatójának. Nővérem akkor már egyetemista volt, őt kivéve az egész család Lagosba költözött. 1977-ben ért véget nigériai kiküldetése, nyugdíjazásáig műszaki ellenőrként dolgozott. Sajnos a megérdemelt pihenést csak néhány hónapig élvezhette, 1981 szeptemberében távozott végleg közülünk. Anyai felmenőim, a Gombás család révén is szombathelyi gyökerekkel rendelkezem. Édesanyám széles érdeklődési körű asszony volt, édesapámmal közösen megírták nigériai élményeiket, melynek kiadását a közeljövőben tervezzük.

Családi háttér: Szombathelyen született 1957-ben. Édesapja Nagy Lajos, okleveles erdőmérnök volt, édesanyja pedig a háztartást vezette, nevelte a három gyermeket. Feleségével, Madarász Gabriellával egyetemi évfolyamtársak voltak, ő is vegyészmérnök. Zsuzsanna lányuk közgazdász, Zoltán fiuk földmérő mérnök, Eszter pedig egy soproni cégnél operátorként tevékenykedik. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.