Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – Jandl Kálmán és fia, Jandl Arnold
Jandl Kálmán és Jandl Arnold Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Jandl Kálmán és fia, Jandl Arnold

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Jandl családban évszázados hagyománya van a szőlészetnek, a borkészítésnek. Jandl Kálmán és Arnold fia méltó képviselője a régi soproni poncichter hagyományoknak.

– A szőlészet–borászat szeretete és tisztelete, mint annyi más családban, nálunk is apáról fiúra szállt – mondta el Jandl Kálmán. – A családi krónika szerint a Jandl Mihály ükapám a 18. század végén már szőlővel foglalkozott, az általa használt eszközök, felszerelések egy része egészen a Halász utcai családi fészek 1945-ben történt elvesztéséig használatban volt, őrizte őket a család.

Mivel a mai Petőfi -iskola helyén lévő egykori kaszárnyában katonáskodott Petőfi Sándor, a „zöld hajtókás, sárga pitykés közlegény”, így feltételezhetően ő is betért egyszer-egyszer a Jandl-féle Bushenschankba. Nagyapám kiváló iparos volt, tetőfedő, a soproni és a környékbéli templomok az ő keze nyomát viselik, édesapám pedig akkori szóhasználattal élve könyökvédős hivatalnokként dolgozott a városi adóhivatalban, de a szőlő szent és sérthetetlen volt, vitték tovább a családi tradíciót, mint ahogy én is. Eredetileg gépészmérnöknek készültem, hogy végülis miért nem az lettem, hanem szőlész–borász, az már egy másik történet. A szőlővel, a borral való foglalatoskodást soha nem tekintettem csupán munkának, ez számomra mindig is elhivatottságot, életformát jelentett, és nem utolsó sorban őszinte tisztelgést az ősök munkássága és emléke előtt.


– Talán már az is családi tradíció, hogy pályamódosítással leszünk borászok – tette hozzá mosolyogva Jandl Arnold, aki kitanulta a műbútorasztalos szakmát, de mint mondta nem sok forgács hullott a keze nyomán.

– Édesapám mellett már gyerekként ott tébláboltam a szőlőben, a pincében, vártam a szüretet, ami igazi ünnep volt számomra, később pedig, ahol tudtam, segítettem is neki, mert egyszerűen szerettem ezt a miliőt, nem beszélve arról, hogy egyre jobban érdekelt, hogyan lesz egy gyümölcsből, a sok-sok szőlőszemből egy csodálatos, fantasztikus ital: a bor! Sokat köszönhetek az édesapámnak, aki lényegében megalapozta és egyúttal irányt is adott a családi pincészetünknek. Filozófiánk egy mondatban összefoglalható: csak a megalkuvás nélküli minőségre törekvés az egyedül járható út!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.