Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – Rátvay Tamás és fiai, Tamás és Balázs
Rátvay Balázs, az apa, Rátvay Tamás és Rátvay Tamás Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Rátvay Tamás és fiai, Tamás és Balázs

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Nemcsak maga a sport, de azon belül a kosárlabda is immáron harmadik generációs családi hagyomány a Rátvay családban.

– A sport a mi családunkban tradíció, hisz már orvos nagyapámnak is ez volt a szívügye – mesélt a családi indíttatásról Rátvay Tamás. – Édesapámra, az egykori válogatott kosarasra, Rátvay Zoltánra talán még többen is emlékeznek Sopronban a mindig forró hangulatú SMAFC – Bajai Bácska Posztó rangadók kapcsán. Róla annak idején az a mondás járta, hogy „Nem is látja Rátvay a kosarat, mégis 30 pontot dob”, amihez annyit tennék hozzá, volt úgy, hogy 40–45 pontot is elért akkor, amikor még nem volt hárompontos. Apám húga, Czirákyné Rátvay Katalin 250-szeres válogatott kosaras, aki annak idején bekerült az Európa-válogatottba is. Anita nővérem Eb-bronzérmes, több mint száz alkalommal húzta magára a címeres mezt.


Rátvay Tamás az egyik soproni középiskola testnevelő tanára, aki maga is részese volt sok-sok soproni rangadónak, igaz, hogy rendre az ellenfél, a Szeged, a Paks, illetve a Pécs csapatában. A SMAFC jelenlegi vezetőedzője is szép sportkarriert tudhat maga mögött, hisz többszörös korosztályos és felnőtt válogatott, játszott bajnoki döntőt és tagja volt Magyar Kupa-győztes csapatnak is.


– Nálam legfeljebb csak az volt a kérdés, hogy a röplabdát vagy a kosárlabdát válasszam, hisz édesanyám, Szikora Ildikó kiváló röplabdázó volt, kis túlzással így azt is mondhatom, hogy öcsémmel együtt a röplabda-, illetve a kosárlabdapályán nőttünk föl – kapcsolódott a beszélgetésbe Tamás, aki egyetemi tanulmányai mellett a SMAFC csapatát erősíti, legutóbb éppen a Baja ellen – 35 ponttal – ő volt a legeredményesebb játékos.


– Azért én is a pályán voltam, igaz, hogy „csak” 16 ponttal járultam hozzá a csapat sikeréhez, ami egyúttal azt is jelentette, hogy továbbra is veretlenek vagyunk hazai pályán – mondta mosolyogva Balázs, a kisebbik fiú, aki valójában a nagyobb, illetve a magasabb a maga kerek két méterével. – Talán mondanom sem kell, hogy igen gyakran itthon is folytatódik az edzés, vagy éppen a legutóbbi mérkőzés megbeszélése, pláne egy Baja elleni rangadó után.


– Jó ez, nagyon jó ez így, a sport tölti ki az életünket – zárta az édesapa. – Viccesen szoktuk is mondani, hogy a feleségem a sportág miatt kilóg ugyan a sorból, de befogadtuk. Sportolóként és edzőként egyaránt vallom, hogy ha van fegyelem, akkor van figyelem, ha van figyelem, akkor van értelem, ha pedig van értelem, akkor van győzelem.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.