Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – Sift Tibor és fia, Sift Barnabás
Sift Barnabás és Sift Tibor a vörös salak szerelmesei Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Sift Tibor és fia, Sift Barnabás

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem.

Andor nagypapával indult a Sift családban a tenisz szeretete és annak magas fokon való művelése, akit követett a fia, Tibor – aki edző is lett –, manapság pedig már az unoka, Barnabás szerez örömet szülőnek és nagyszülőnek egyaránt. Igen, erre mondják azt, hogy a vörös salak varázsa…  

– Mondhatom azt, hogy tradíció a családunkban a sport, ezen belül is a tenisz – mondta Sift Tibor. – Bár édesapám még relatíve jó egészségnek örvend, az ő generációja már a múlté, a teniszpályára már csak nézőként megy ki, elsősorban az unokája, Barnabás fiam miatt. Apám, Sift Andor az ötvenes évek elején ismerkedett meg a sportággal, és mint annyian Sopronban, ő is Conrad Kálmán tanítványa volt.

Az egykori Rákóczi Hadapród­iskola romos tornacsarnoka volt az otthonuk, ott falaztak, egymástól lesték el a fogásokat, hisz abban az időben a tenisz csak egy megtűrt, úgymond úri sportág volt. –  Édesapám mellett Erdélyi „Róka”, Molnár Péter, Hauer Sándor, Linzbauer Szilvió és természetesen a tanítómester, Conrad Kálmán voltak azok, akik ugyan világra szóló sikereket nem értek el, de lerakták azokat az alapokat, amelyre lényegében ma is építkezik SVSE tenisz szakosztálya, ahol most éppen a kisfiam bontogatja a szárnyait.

– Időközben apu átigazolt az Soproni Textilesbe, kissrácként pedig rendszeresen vele tartottam a mai GYIK melletti játszótér helyén lévő teniszpályákra – mesélte Sift Tibor. – Ott Nováki Ervin bácsi keze alatt kezdtem el a teniszt ma már muzeálisnak mondható fa ütővel, a mellettünk lévő pályán pedig még hosszúnadrágban ott játszottak a „nagy öregek”, Katter Heri bácsi, Hartmann Pimpi bá’. Ők később aztán csapattársaim lettek a Soproni Kinizsiben, amikor is a hazai pálya a Kurucdombon volt, Sopron talán legszelesebb helyén, így aztán megtanultunk széllel szemben vagy éppen hátszélben játszani, ami a hazai bajnoki mérkőzéseken nagy előnyt jelentett – folytatta a soproni tenisztörténelmet Tibor, aki teniszkarrierje befejező szakaszában a Soproni Sörgyár csapatának lett a játékos edzője.

– Ma pedig alkalmanként az én edzőm is – vette át édesapjától a szót Barnabás, a Hunyadi-iskola hatodik osztályos tanulója, az SVSE nagyreményű ifjú teniszezője, Úr Csaba tanítványa, aki az idei nyíregyházi vidékbajnokságon csapatban bronzérmet szerzett  korosztályában, illetve párosban csak a döntőben találtak legyőzőre. – Úgy gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy a példaképem Roger Federer, nagyon sajnáltam, amikor most kiesett a US Openen. Apuval most a hagyományos Katter Herbert családi párosversenyre készülünk, ami egy jó hangulatú, a maga nemében egyedi rendezvény, ahol korhatár nélkül bárki indulhat, a megkötés mindössze annyi, hogy a páros tagjai között legyen családi kapcsolat.

– Nem tudom, kinek nagyobb élmény ez a verseny, a fiamnak vagy nekem – zárta Sift Tibor –, mindenesetre köszönet érte a szervezőnek, Katter Jánosnak, egykori csapattársamnak, no és persze Heri bácsinak, a név­adónak, volt szakosztályvezetőmnek, akinek a szellemisége minden bizonnyal ott lesz velünk vasárnap délután…

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.