Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bizalom, türelem és tolerancia
1967. július 8-án házasodott össze Giczy Kurt és Giczyné Somlai Mária. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Bizalom, türelem és tolerancia

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Az 1960-as években a Sotex Kultúrházban játszottunk a Blue Black nevű együttesünkkel, melyben olyan egykori legendás zenészek szerepeltek, mint Maros Ernő, Maros Dénes, Czetin Sándor, Kimmel Gyula, Schmiedl László – kezdte Giczy Kurt. – Az 1966-os Anna-bálra Mentes Nándival, Tóth Pistával és Egonnal az Universal zenekarral készültünk, és kerestünk egy énekesnőt az együttesbe. Az egyik meghallgatásra a barátnőjével eljött Marika is.

– Többször is jártam már korábban is a Sotexban, de Kurtit „nem vettem észre”. Akkor viszont igen, még arra is emlékszem, hogy farmer és sötétkék póló volt rajta – folytatta a történetet Marika.

Kurt is felfigyelt a csinos lányra, és csak reménykedett, hogy a közelgő Anna-bálra is eljön Marika.

– Rögtön az első szünetet kihasználtam, amikor észrevettem őt, a második szünetben pedig már a randevút is megbeszéltük, táncolni ugyanis nem tudtunk, hisz én végig a pódiumon voltam – mondta Kurt.

Marikáék az Ady Endre úton laktak, Kurték pedig a Halász utcában, úgyhogy a sok „hosszú távú hazakísérgetést” hamarosan esküvő követte. 1967. július 8-án a Szentlélek-templomban Szekeres János városplébános áldotta meg a házasságukat. A lakodalom az egykori Nikában volt, Kurt zenész haverjai mindnyájan eljöttek.

– Nászútra az én 125 köbcentis Danuvia motorkerékpárommal mentünk Jugoszláviába. Ez abban az időben nagy kaland volt, hisz négy nap alatt értünk le a tengerpartra – mesélte Kurt.

Egy évvel az esküvőt követően megszületett az ifjabb Kurt, egyúttal lakáshoz is jutottak a fiatalok, majd 1974-ben tovább gyarapodott a család, megérkeztek az ikrek, Renáta és Beáta.

– A napokban ünnepeltük az 56. házassági évfordulónkat. Nem volt egyszerű az életünk, Kurti minden hétvégén zenélt. Volt, aki megkérdezte tőlem, hogy mikor megyek férjhez, mert soha nem láttak bennünket együtt. Maximális bizalom, türelem és tolerancia, ez a titka a hosszú és boldog házasságnak – fogalmazott Marika.

– Ahhoz, hogy ilyen feleséget sodort mellém az élet, szerencse kellett, mint az életben annyi minden máshoz – zárta Giczy Kurt.

Giczyné Somlai Mária Celldömölkön született 1946-ban. Változatos munkahelyek után a Tómalom utcai gyermekotthon gazdasági részlegéből ment nyugdíjba.

Giczy Kurt 1942-ben született Sopronban. Dolgozott a selyemgyárban, az Ingatlankezelő Vállalatnál, de leginkább arról ismert, hogy fél évszázadon át meghatározó zenésze volt Sopronnak.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.