Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Büszke a szüleire
A soproni kórház volt dr. Baranyai Ilona első munkahelye. Még most, nyugdíjba vonulása után is hetente rendel. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Baranyai Ilona

Büszke a szüleire

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Baranyai Ilona az általános iskolai tanulmányait Újkéren végezte, majd a soproni Martos Flóra Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1976-ban. A középiskolás évek meghatározóak voltak a hivatásválasztásban is. Az érettségit követően azonnal fölvették a Pécsi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karára, ahol 1982-ben szerzett diplomát, melyet követően a soproni kórház szemészeti osztályán kezdte meg gyógyító tevékenységét. Tagja a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaságnak, valamint a Magyar Szemorvostársaságnak. Rendszeresen tart előadásokat a vakok és gyengénlátók intézetében, évtizedekig vezette a diabétesz szemészeti lézer szakrendelést. A soproni kórház volt az első munkahelye, melyhez nyugdíjba vonulását követően sem lett hűtlen, jelenleg heti egy alkalommal szakrendelésen látja el a betegeket.

– Családom a Vas vármegye határán lévő, tekintélyes történelmi múlttal rendelkező községből, Újkérről származik – kezdte dr. Baranyai Ilona. – Baranyai Ferenc nagyapámat 1942-ben behívták katonának, a keleti hadszíntérre vezényelték az alakulatát, ahol olyan súlyosan megsebesült, hogy bár hazakerült, de rövid időn belül meghalt. A tragédiát tovább fokozta, hogy édesapám egyik nővére Budapest bombázásakor lelte a halálát, Ferenc bátyja pedig a Don-kanyarban esett el, az ő neve is ott szerepel a hősi halottak között az újkéri templom márványtábláján. Ilona nagynéném Budapesten egy diplomata családnál volt nevelőnő, majd a háborút követően velük együtt emigrált Olaszországba. Bár hazatérni nem tudott, sokat segített bennünket pénzzel, majd úgynevezett IKKA csomagokkal, amire nagy szükségünk is volt, hisz idő közben a családi házunk is leégett.

– A nagymama a háború után kettesben maradt az édesapámmal, akit nagy szegénységben nevelt fel – folytatta Baranyai Ilona főorvosnő. – Később én is sokat voltam ebben a kis egyszerű, zsuppos házban, melynek az udvarán egy hatalmas szederfa állt. Édesapám volt a falu mindenese, ha valamit javítani kellett, akkor rendszerint őt hívták, emellett Tengölics Pista bácsinak, a híres kocsma tulajdonosának volt a jobb keze. Télen még jeget vágni is elmentek, telerakták vele a pincét, hisz hűtőszekrény nem volt. Édesanyám családja is tősgyökeres újkéri, Morgos Ferenc nagyapám tojáskereskedéssel foglalkozott, amíg lehetett, szekérrel vitte ezerszám Bécsbe a friss tojást. Édesanyám öccse a papi hivatást választotta, mind a mai napig aktív, püspöki tanácsos a Győri Egyházmegyében, Gyarmat község plébánosa. Szüleim 1955-ben házasodtak össze, egész életükben rendkívül szorgalmas, istenhívő emberek voltak, büszke vagyok rájuk. 

Családi háttér: 1958-ban született Sopronban. Szülei a mezőgazdaságban dolgoztak Újkéren. Férje, néhai Németh Ottó a Deák Téri Általános Iskola pedagógusaként, valamint kiváló borászként, az Ottó pince alapítójaként is letette névjegyét. Dóra lányuk a Handler Nándor-technikum német–francia szakos tanára, Ottó fiuk szőlész–borász diplomát szerzett, az édesapja által elindított borászati vállalkozás folytatója, Györgyi pedig a Széchenyi-egyetem egészségturizmus–szervezés szakán diplomázott, az édesapja által megálmodott Ottó Pince Borozót és Panziót működteti.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.