Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Családi tradíció az oktatás
Ormos Balázsék családjában nyolcan köszöntek egymásnak „Jó szerencsét!” üdvözléssel. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Ormos Balázs

Családi tradíció az oktatás

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Ormos Balázs Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán 1976-ban szerzett okleveles erdőmérnöki diplomát. Ezután a Mecsekben a kárászi erdészet műszaki vezetője, erdészeti igazgatója volt. 1991-től a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatójaként, majd az Országos Erdészeti Egyesület főtitkáraként tevékenykedett. Munkássága meghatározó része a Soproni Egyetemhez kötődik, kutatói tevékenységének eredményei beépültek az egyetemi oktatásba. Évekig volt a záróvizsga, az oktatás-fejlesztési bizottság és a kari tanács tagja. Nevéhez fűződik a dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központ építése, elkészült a Fáber réti motorfűrészes tanpálya, a parkerdő átfogó fejlesztési terve. Munkásságát egykori alma matere címzetes egyetemi docensi címmel honorálta.

– Családunkra jellemző a közoktatás – kezdte Ormos Balázs. – Apai nagyapám, Oravecz Károly Imrikfalván (Dedinky), nagymamám Skultéty Matild Győrött született. Mindketten reálszakos tanárok voltak Breznóbányán (Brezno), itt született 1917-ben az édesapám. A trianoni döntést követően a család Győrben telepedett le. Az 1930-as években nagyapám a családnevünket magyarosította, így édesapám 1939-ben már Ormos Károlyként doktorált a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karán, és még ugyanebben az évben beiratkozott Sopronban a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karára, ahol 1943-ban bányamérnöki oklevelet szerzett.

– Anyai ágon tősgyökeres soproniak vagyunk – folytatta Ormos Balázs. – Leitner dédapám tulajdonosa volt annak a Zöldfa vendéglőnek az Ötvös utcában, amely helyet adott a rövid életű Morgen­stern (Hajnalcsillag) címmel megjelenő folyóirat szerkesztőségének is. Leitner József nagyapám Sopronban született, a líceumban végezte iskoláit, majd nyugdíjazásáig itt is tanított. Volt a Soproni Városszépítő Egyesület főtitkára, dolgozott a turistaegyesületben, az evangélikus egyház szervezeteiben és a cserkészeknél. Egyik alapítója volt az 1934-ben létrehozott Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaságnak. Klausz Ilona nagymamám vállalta a nagy család összefogását, az ifjak „soproni” nevelését. A Klauszok sokat tettek a város épüléséért, köztük Klausz Nándor gabonakereskedő és dr. Klausz Samu orvos. Klausz Emil megjárta a Don-kanyart, fényképeiből ifj. dr. Sarkady Sándor könyvet adott ki. Kindler Edit nagynéném a kitelepített németek Bad Wimpfen-i szószólójaként évtizedekig szervezte a soproni látogatásokat. Ma a bányamérnöki tradíciót folytató Tamás bátyám abban a családunk által épített papréti házban él, mely a műemléki értékleltár szerint belsőépítészetileg szinte érintetlen állapotban maradt fent – zárta Ormos Balázs.

Családi háttér: 1952-ben született Budapesten. Édesapja jogász, bányamérnök volt, édesanyja vitte a nagy család gondját, nevelte három fiúgyermekét. Felesége, ­Ormos Mária erdőmérnök, férjével egyetemi évfolyamtársak voltak. Eszter lányuk a Soproni Szent Orsolya Gimnázium angol nyelvtanára, Gábor fiúk Ausztriában dolgozik. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.