Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élete a sport
– A sport iránti rajongó szeretetemet a Mesternek, Krasznai tanár úrnak köszönhetem – mesélte Szemző Gábor.

Soproni Családtörténetek – Szemző Gábor

Élete a sport

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Szemző Gábor a Széchenyi-gimnáziumban Ákos Ernő festőművész osztályában kezdte tanulmányait, majd 1958-ban érettségizett. Mint mondta, sokat köszönhet kiváló tanárainak, így Krasznai Ferencre, Kamondy Zoltánra, Csanády Sándorra, Kelényi Ferencre, Őrszigethy Frigyesre és Dér Zoltánra is tisztelettel emlékezik. A sopronkőhidai börtön textilüzemében dolgozott, a ruhaipari részleg fődiszpécsereként ment nyugdíjba. 1992-től 1996-ig a Soproni Kosárlabda Club elnöke, majd szakmai igazgatója volt. Mindmáig rendszeresen sportol, kosárlabdázik, teniszezik. Egykori alma materének, a Széchenyi Gimnázium Öregdiákok Társaságának az elnöke. Sopron sportjáért végzett munkájáért 2023-ban Sopronért emlékérem kitüntetést kapott.

– Apai felmenőim nagykanizsai illetőségűek voltak – kezdte Szemző Gábor. – Dr. Augenfeld Fülöp dédapám körorvos volt Nagykanizsán, az ő édesanyja pedig a város közmegbecsülésnek örvendő szülésznője volt. Arról sajnos nincs pontos információm, hogy Augenfeld Ödön nagyapám hogyan került Sopronba, azt viszont sikerült kiderítenem, hogy 1893-ban magyarosította a családnevünket Augenfeldről Szemzőre. A Soproni Napló 1909. augusztus 31-i lapszámában az alábbi hírre bukkantam: „Társas vacsora keretében vettek búcsút a vonatkísérők Bonyhetz József főkalauztól, ki 32 évi vonatkísérői szolgálat után a napokban ment a megérdemelt nyugalomba. Szemző Ödön főkalauz elmésen megválasztott emléktárgyat, egy tajtékpipát nyújtott át a távozó Bonyhetznek a vonatkísérők nevében.”. Azért is örültem ennek, mert sokkal többet édesapám sem tudott a nagyapáról, aki 1914-ben váratlanul meghalt. Nyáry Matild nagymama itt maradt özvegyen hét gyermekkel, akik közül két lány az első világháborút követő spanyolnáthajárványnak lett az áldozata. A testvérek közül édesapám Gyula bátyja szép sportkarriert futott be, az 1920-as években az első osztályban szereplő Salgótarjáni Bányász kapusa, majd később edzője volt, de a Soproni Lokomotív trénereként is tevékenykedett.

– Édesapám, Szemző Béla 1908-ban született – folytatta Szemző Gábor. – Nagyon szépen rajzolt, ezt a tehetségét kamatoztatta is Hárs György építészmérnök irodájában. 1944-ben behívták katonának, szerencsétlen módon a háború utolsó felvonásában orosz hadifogságba esett. Szarka Árpád festőművésszel együtt Moszkva mellett egy repülőgépgyárat épített, majd édesapám hamarosan a tábor orvosának lett a felcsere, így tudott többek között segíteni a tanár úron is, amikor leesett egy állványzatról. Nehéz évek voltak ezek számunkra, édesanyám egyedül nevelt hármunkat 1948-ig, amikor apámat végre hazaengedték. A sport iránti rajongó szeretetemet a Mesternek, Krasznai tanár úrnak köszönhetem, hálás vagyok érte neki, a példaképemnek tekintem őt.

Családi háttér: 1939-ben született Sopronban. Édesapja a Soproni Selyemgyárban volt osztályvezető, édesanyja pedig a háztartást vezette, nevelte a három gyereket. Felesége, Höller Lujza a Soproni Ruhagyárban volt modellszerkesztő, 2020-ban hunyt el. Eszter lányuk az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskolában történelemtanár. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.