Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös nyelvük a zene
Horváth József és fia, Horváth Ábel – mindkettőjüknek hivatása és hobbija is a zenélés. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Horváth József és Horváth Ábel

Közös nyelvük a zene

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Horváth József már tizenévesen beleszeretett a versek megzenésítésének a világába. Ábel fia Zeneakadémiát végzett, zongoraművész, ő a klasszikus zene avatott előadója.

– A szüleim nem játszottak semmilyen hangszeren, bár mindketten szerettek zenét hallgatni – kezdte Horváth József. – A nővérem viszont járt zeneiskolába, szépen hegedült, fuvolázott, Győrben elvégezte a konzervatóriumot, majd zenetanári oklevelet szerzett a lipcsei Felix ­Mendelssohn Bartholdy Zeneművészeti Főiskolán.

Horváth József a gitározás alapjait autodidakta módon sajátította el, majd amikor egy alkalommal Benkő Dániel adott koncertet Fertődön, a lant- és gitárművész a középiskolás fiúnak a továbblépéshez azt a tanácsot adta, hogy keresse fel Morvai Évát, a Bartók Béla Konzervatórium kiváló tanárát.

– Negyedikes gimnazistaként hetente jártam Budapestre a tanárnőhöz, majd érettségi után fölvettek magyar–ének szakra a Pécsi Tanárképző Főiskolára, ahol a tanulmányaim mellett a helyi konzervatóriumban elvégeztem a klasszikus gitár szakot is Eötvös József gitárművésznél – folytatta. – 1981-től 1995-ig a pécsi Szélkiáltó együttes tagja voltam, 1983-ban saját kategóriánkban megnyertük a Ki mit tud? döntőjét, később több hanglemez, kazetta, CD, színházi és bábszínházi előadás zeneszerzésében működtem közre. Rádió- és tévéfelvételeket készítettünk, dolgoztam együtt Cseh Tamással, ami különösen szép emlék számomra, csakúgy, mint a Sarkady tanár úrral készült Télkergető album, melynek elkészítésében már a fiam is közreműködött. Sorolhatnám tovább a sok-sok sikeres CD-megjelenést egészen a közelmúltban napvilágot látott Voltak idők címűig bezárólag, mely Zentai Lászlóval közös verses–zenés albumunk.

– Művész család sarja vagyok, lánytestvéreim a képzőművészet terén édesanyám tehetségét, én pedig édesapám zenei vénáját örököltem – vette át a szót Ábel, aki még zeneakadémistaként több alkalommal is elnyerte Sopron önkormányzatának Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíját. – Rázó Emőke és Ferencz Éva tanárnők indítottak el a zenei pályán, majd a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongoratanárnőjének, Belák Erzsébetnek volt meghatározó szerepe abban, hogy első helyen vettek föl a Zeneakadémiára. A mesterdiplomámat két évvel ezelőtt a maga nemében külön univerzumot képviselő Kemenes András művésztanár osztályában szereztem meg. Jelenleg a Hunyadi János Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozom, ahol sok örömömet lelem a zeneszerető gyerekekben. Koncertezem is, legutóbb a Wespa vonósnégyessel léptem fel, szabadidőmben pedig szoftverfejlesztéssel foglalkozom – ezt a vonalat is az édesapámtól örököltem.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.