Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lendületet adó eredmény
Szedenik Béla és Szedenik Bálint: borászatuk az utóbbi években intenzíven fejlődik. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Szedenik Béla és Szedenik Bálint

Lendületet adó eredmény

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Apa és fia, Szedenik Béla és Bálint immáron közösen viszi a Szedenik borászatot, melynek alapjait még Béla apja és nagyapja rakta le.

– Hogy én is egy alma vagyok-e, aki nem esett messze a fájától, az igaz is, meg nem is, ugyanis már a nagyapámnak, Szedenik Sándornak is volt szőlője a Sand dűlőben – kezdte Szedenik Béla. – Édesapám, Szedenik Béla 1959-től „maszek” nőiszabó-mesterként tevékenykedett a Szent György utcai műhelyében, emellett ő is borászkodott, természetesen azokon a korlátokon belül, amit egyrészt a hivatása, másrészt a lehetőségek megengedtek számára. Különösképpen nem kapacitáltak arra, hogy folytassam a család tradícióját, így közép- és felsőfokú vendéglátó-ipari iskolákat végeztem, majd a Sopron történelmi belvárosában lévő házunkban megnyitottam a ­Bacchus éttermet. Itt az egyik, ha nem a legfontosabb segítségem a nagybátyám, a Pannónia Szálló egykori legendás pincéregyénisége, Szedenik Jenő bácsi volt. A rendszerváltást követően édesapám kárpótlási jegyeiből szőlőket vásároltam, amihez természetesen eszközök, berendezések kellettek, pincét építettem, tehát fokról fokra jött létre a borászat. A hátterét nyolchektárnyi szőlőbirtok adja, a magja és a központja pedig az a Sand dűlői ültetvény, amit még az édesapám telepített, illetve az a Pozsonyi úti ház, melyet sok nehézséggel és gáncsoskodással megküzdve szintén ő kezdett el építeni.

– Már az általános iskola alsó tagozatában nem volt számomra kérdés, hogy „mi leszek, ha nagy leszek” – folytatta édesapja történetét Bálint, aki érettségi után egy szőlész–borász OKJ-s képzést is elvégzett, kiválóan szerepelt a tanulmányi versenyen, jelenleg pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, a híres keszthelyi Georgikonnak a szőlész–borász felsőoktatási szakképzésén tanul. – A napokban adtam le a szakdolgozatomat, melyben a szőlőoltvány-előállítás technológiai kérdéseivel foglalkoztam. Szeretném folytatni a tanulmányaimat és a mérnöki alap- és mesterképzésen is diplomát szerezni. Úgy látom, hogy a borászatunk az utóbbi időben elég intenzíven fejlődik, ami elsősorban a szüleimnek köszönhető, de a tanultakkal és a magam fiatalos lendületével szeretnék ehhez én is minél többet hozzátenni. Édesapával az első közös eredményünk, hogy a Bor és Piac című szakmai lap által meghirdetett borversenyen a 2022-es zöld veltelinink az első helyen végzett. A díjnyertes tétel egy félhektáros, fiatal, öt–hat éves ültetvényről származik, melyet hűtve erjesztettünk. Máig fülemben csengnek a bírálatnál elhangzottak, melyek erőt és hitet adnak a további munkához: „Az élvezetek múlandó utóízét a kevéske fellelhető szén-dioxid szépen kiteljesíti, így könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy ismét bele akarunk kortyolni.”.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.