Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lokálpatrióta család
– Szüleimmel közösen őrizzük a felmenőinktől örökségként reánk hagyományozott soproni lokálpatriotizmust – mondta Lagler András. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Lagler András

Lokálpatrióta család

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Lagler András a Fenyő téri iskolában kezdte tanulmányait, majd a vendéglátóban érettségizett 1993-ban, ezt követően hamarosan egy saját reklám–marketing céget alapított. Teológusi mesterdiplomáját a Szent Pál Akadémián, politikai kommunikációs tanácsadó diplomáját pedig a Budapesti Metropolitan Egyetemen szerezte. A karitatív tevékenység mindig fontos szerepet játszott és játszik jelenleg is az életében, csakúgy, mint a konzervatív–keresztény értékrend. Több mint egy évtizede külsős tagja a soproni önkormányzat népjóléti bizottságának, elnöke a Hívószó Család- és Egészségvédő Alapítványnak és életre hívója a Konzervatív Lokálpatrióták Sopronért mozgalomnak.

– Több évszázados soproni múltra visszatekintő család a Lagler família – kezdte Lagler András. – Szépapáim felmenői vélhetőleg Alsó-Bajorországból telepedtek Sopronba. Házi Jenő: Soproni polgárcsaládok 1525–1848 című könyvében ez olvasható: „Lagler János Kristóf 1740. február 24-én kerül a polgárkönyvbe. Szülei: néhai Lagler András soproni lakos és néhai Katalin. Mária nejétől született fia János, aki (…) 1769. május 8-án nyeri el a polgárjogot.”. Lagler nagymama, született Scheibl Erzsébet is készített egy tizenegy generációra visszanyúló családfát, melyből az is kiderül, hogy a felmenőim szinte kivétel nélkül poncichterek voltak.

– A kivétel csak erősíti a szabályt – folytatta András –, és ez a kivétel éppen András nagyapám volt, aki a pékmesterséget választotta. A negyvenes években Linzben dolgozott, majd a háború után feleségével együtt hazajött Sopronba. 1946-ban lényegében az egész Lagler és Scheibl családot kitelepítették, még az akkor már idős Mihály dédapámat is. A nagyszüleim csak azért maradhattak idehaza, mert éppen akkor született Erzsébet nagynéném, így sem a nagymama, sem az újszülött nem élte volna túl a hosszú vonatutat. Aztán jött a téeszesítés, de 1964-ben néhány szőlősgazdának, így nagyapának is engedélyezték, hogy művelhesse saját szőlőjét, a bort pedig odahaza hallgatólagos engedéllyel kimérhették. A szanatórium közelsége miatt hamarosan országos hírű hely lett a Lagler borozó, a „kis szanatórium”, ahol olyan hírességek is megfordultak, mint Major Tamás, Ruttkai Éva vagy Dobi István.

– Édesapámat Sopronban legtöbben Lagler Puviként ismerik, az 1970-es években egyik meghatározó játékosa volt a Soproni Postás labdarúgócsapatának, emellett raktárvezetőként dolgozott a postán, majd nagyapámék után átvette a borkimérést. Ma édesanyámmal együtt üzemeltetik a Lövér körúti Lagler Vendégházat. Szüleimmel közösen őrizzük a felmenőinktől örökségként reánk hagyományozott soproni lokálpatriotizmust. 

Családi háttér: Sopronban született 1974-ben. Édesapja raktárvezetőként, édesanyja pedig röntgenasszisztensként dolgozott mindaddig, míg meg nem nyitották saját vendégházukat, melyet jelenleg is üzemeltetnek. Felesége a családi vállalkozásban tevékenykedik. Nagyobbik lányuk Evangelina, akinek saját vállalkozása van, a kisebbik pedig Bonita, a Széchenyi-gimnázium tanulója, a Soproni Darazsak Sportakadémia kosárlabdázója. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.