Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megtalálták a közös nevezőt
Czoborné Nagy Éva és Czobor László 1969. augusztus 9-én házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Megtalálták a közös nevezőt

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Elsőéves voltam a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, amikor fölvettek az egyetem patinás kórusába – kezdte Czoborné Nagy Éva. – Akkori szokás szerint egy NDK-s fiúval leveleztem. A mondatok német nyelvű megfogalmazásában lelkesen segített a kóruspróbákon egy ötödéves bölcsészhallgató, Laci.

– Úgy adódott, hogy 1964 őszén az egyetemi kórussal vendégszereplésre utaztunk Rostockba – folytatta Czobor László. – A vonaton egymás mellett ültünk Évával, és felajánlottam, hogy az út során segítek neki eligazodni a német nyelv útvesztőiben, amit ő örömmel fogadott.

A két fiatal egyetemista hazafelé a vonatúton már elválaszthatatlan párt alkotott. Kapcsolatukban fontos szerepet játszott a zene, hisz együtt muzsikáltak a Corelli zenekarban is. A szemeszter végén László átvette magyar–orosz szakos tanári diplomáját, majd hazajött Sopronba, és elkezdett tanítani a Széchenyi-gimnáziumban, de még visszajárt Debrecenbe. Egyrészt Évához, másrészt tanulmányait német szakon is folytatta. 1967 nyarán volt a fiatalok eljegyzése, két évvel később Éva is átvette matematika–fizika szakos diplomáját Debrecenben.

– 1969. augusztus 9-én a Miskolc belvárosában lévő Mindszenti-templomban Ormódi Károly unokabátyám esketett össze bennünket. A szertartáson részt vett Csatkai Endre is, akit a Don-kanyarban odaveszett édesapám után nevelőapámként tiszteltem és szerettem – mondta ­Czobor László.

Az esküvőt három napig tartó „sátoros lakodalom” követte Éva szüleinél Hejőcsabán, majd egy emlékezetes mátrafüredi nászút, ahonnan az ifjú pár Sopronba utazott, ahol László folytatta, Éva pedig elkezdte pedagógusi pályáját a Széchenyiben.

– Laci édesanyjának a lakásában leltünk közös otthonra, ide született 1970-ben Tamás fiunk, majd három évvel később Zsuzsi lányunk – mesélte Czoborné Nagy Éva, aki a hosszú és boldog házasság titkát matematikatanári szakkifejezéssel fogalmazta meg: minden helyzetben meg kell találni a közös nevezőt, ez a legfontosabb.

– „A legnagyobb szerencse, amit az ember ezen a földön elérhet, a boldog házasság. Ezáltal éri el a férfi legnagyobb értékét” – idézte Széchenyi Istvánt Czobor László. – Ez nekem megadatott, hálás vagyok érte a Teremtőnek és Évának.

Czoborné Nagy Éva 1946-ban született Diósgyőrben. Közel negyven évig tanított a Széchenyi-gimnáziumban, ahonnan 2004-ben ment nyugdíjba.

Czobor László 1942-ben született Sopronban. Egykori alma materéből, a Széchenyi-gimnáziumból 2007-ben ment nyugdíjba. Fél évszázadon át tagja volt a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.