Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Mindent együtt csináltunk”
Szurokné Strassner Klára és Szurok Ferenc 50 éve, 1973. március 7-én házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Mindent együtt csináltunk”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Egy kedves barátnőm családjához, pontosabban a szomszédjukhoz két fiatalember érkezett vendégségbe Németországból, és az egyik program számukra az volt, hogy elviszik őket az egykori Lövér bárba, ahová meghívtak engem is – kezdte Szurokné Strassner Klára. – Feri egy barátjával a szomszéd asztalnál ült, és felkért engem táncolni. Mivel előzőleg hallotta, hogy az asztalnál mi németül beszélgettünk, ő is ezen a nyelven próbálkozott közelebb kerülni hozzám. Azon az 53 évvel ezelőtti estén nem árultam el neki, hogy nemcsak magyar, de ráadásul még soproni is vagyok.

– A mai napig előttem van az az este, amikor táncoltunk az extravagáns, piros overallos, nagyon csinos, „német” lánnyal – folytatta Szurok Ferenc. – Azt gondoltam, soha az életben nem találkozom vele többet, de egy héttel később ismét összefutottunk a Liszt bárban. Itt aztán kiderült Klári turpissága.

Ferenc innentől már „vágta a centit”, hamarosan leszerelt ugyanis a katonaságtól, onnantól pedig semmi akadálya nem volt, hogy rendszeresen randevúzzanak, házibuliba járjanak Klárival. Ehhez még egy szerencsés kimenetelű, közös motorbaleset is társult, ami még jobban összekovácsolta a két fiatalt, és hamarosan elkezdték tervezgetni a közös jövőjüket.

– Szüleimnél, a Szélmalom utcában tartottuk 1972-ben az eljegyzésünket, ötven évvel ezelőtt, 1973. március 7-én pedig az esküvőnket – vette át a szót Klári. – A lakodalom a Hubertusban volt, majd elutaztunk nászútra Budapestre, ahol az egyházi esküvőnket is tartottuk, a Szent Péter és Pál-templomban Óbudán.

Klárinak az volt a vágya, hogy akkora ágyuk legyen, mint egy szoba, az első soproni albérletükben pedig a szobájuk volt akkora, mint egy ágy. 1974-ben ide született a fiatalok első gyermeke, Ildikó. Hat évvel később már saját lakásukba hozták haza a kórházból Anikót, és ismét hat évvel később megszületett Tamás.

– Mindig mindent együtt csináltunk, jót, rosszat egyaránt, úgy hiszem, ez a hosszú és boldog házasság titka – fogalmazott Klári, aki csodálatos selyemképeket fest, férje pedig szép fafaragásokat készít.

– A képzőművészet a közös hobbink, ez is összeköt és összetart bennünket – egészítette ki felesége szavait Ferenc.

Szurokné Strassner Klára 1950-ben született Sopronban. Tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak, számos önálló kiállítása volt, mesterei Roisz Vilmos és Szabó Béla festőművészek voltak. A selyemfestés rejtelmeibe Helene Hagendoorn holland művész vezette be.

Szurok Ferenc 1945-ben született Budapesten. Néhány évvel ezelőtt vette át aranydiplomáját a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán. A Velux Magyarország Kft. műszaki vezetőjeként ment nyugdíjba 2008-ban.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.