Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Napi 288 cukorpont

| Munkatársunktól | Tallózó

Aki abszolút inzulinhiányos cukorbetegséggel él (1-es típusú cukorbetegség), az az inzulinnak köszönheti életét.

 Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb cukorbetegség okozta, elsősorban ér- és idegrendszeri szövődménye legyen, a lehető legjobb cukorhelyzetet kell nap mint nap létrehoznia. Ez egyébként MINDEN CUKORBETEGSÉGBEN igaz! A jó cukor a jó alap!

Abszolút inzulinhiányban na­­pi többszöri (4–5–6) inzulinadás vagy folyamatos inzulinadagoló pumpa használata, és ehhez sok (4–5–6, de akár 10–12) vércukormérés a kulcs.

Egészen más szemlélet és lehetőség alakul ki (és nem csak egy ilyen bonyolult inzulinalkalmazási rendszernél) egy cukorbetegben, ha folyamatosan látja a vércukra alakulását.

Ez már nem álom. A szöveti cukorméréssel napi 288 adat szabályos cukorgörbét rajzol akár a... telefonunkba 6 napon át, egyetlen szúrásból.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

„Holtomiglan, holtáiglan”

„Holtomiglan, holtáiglan”

2021. 10. 20. | Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

Lehet-e változtatni?

2021. 10. 20.

Szerintem lehet. Persze az első kérdés nem is ez. Akar-e az ember változtatni a helyzetén? Sokszor van, hogy érezzük, hogy nem stimmel valami, és… mégsem változtatunk.