Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nincs mitől félnem…”
Dr. Farsangné Bérci Márta, dr. Farsang Pál és Farsang András családi körben. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Farsang András

„Nincs mitől félnem…”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

A Down-kór egy kromoszómarendellenesség, a két 21-es kromoszóma helyett három található meg a sejtekben. Immár több mint tíz éve március 21-e a Down-szindróma világnapja. Ennek apropóján egy érintett családdal beszélgettünk.

Amikor 49 évvel ezelőtt a várandósság nyolcadik hónapjában megszületett András, nagy volt az öröm a Farsang családban: a kislány után egy szép és egészséges fiúcskát vittek haza a kórházból. – Bár az étvágya nem volt jó, de szépen fejlődött mindaddig, míg meg nem kapott egy rubeolafertőzést, és napok alatt három kilót fogyott – mesélte dr. Farsangné Bérci Márta.

– Az orvosok tanácstalanok voltak, és elküldtek bennünket kromoszómavizsgálatra Győrbe, ezt követően derült ki, hogy Andriska Down-kóros. „Nem akarom csalóka álmokkal kecsegtetni, asszonyom, de mindössze egyetlen Down-szindrómás gyerekről tudok, aki szakmát tanult és érettségizett” – mondta nem túl vigasztalóan dr. Méhes Károly főorvos. Akkor az enyém lesz a második, válaszoltam neki.

Márta tartotta a szavát...

– Amikor elérkezett az óvodába íratás ideje, többen is arra biztattak bennünket, hogy adjuk intézetbe a fiunkat, hisz abban az időben majdhogynem intézményesen az volt a felfogás, hogy az ilyen gyerekeket el kell dugni valahová – folytatta a megpróbáltatásokkal teli, nehéz időszak történetét az édesapa, dr. Farsang Pál.


Andrist végül is – hála Csiszár Józsefné Panni néninek – felvették a soproni Zsilip utcai óvodába, ahol az óvónőkkel együtt a gyerekek is szeretettel vették körül. Hamarosan megtanult kerékpározni és úszni, ami magabiztosságot adott számára. Az általános iskola után szerelőasztalos-képesítést szerzett, és édesapjával együtt dolgozott a családi műhelyben.

– Imádtam és mind a mai napig imádok úszni – vette át szüleitől a szót András. – Naponta, kétnaponta jártam edzésre Budapestre, ahol egy nagy nemzetközi versenyen ezüstérmet szereztem.

András azért hagyta abba a versenyszerű úszást, hadd legyen másnak is ennyi érme... Évente kétszer repül egyedül Kanadába a nővéréhez, ahonnan éppen néhány nappal ezelőtt érkezett meg, mert idehaza kezdődik a kerti munka, amiben segédkezik a szüleinek, csakúgy, mint egyéb háztartási teendőkben.

– Nem vagyok vakmerő, de szeretem a kihívásokat – zárta András. – Hiszem, hogy nincs mitől félnem, az Úristen a konfirmálásomkor ugyanis ezt az igét adta nekem: „Kérjetek és adatik néktek, zörgessetek és megnyittatik néktek.”.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.