Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Otthonra lelt Bánfalván
Dr. Sydorkó György Fotó: Pluzsik Tamás

A Fekete Madonna-kép lengyel őseire emlékezteti

Otthonra lelt Bánfalván

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Sydorkó György okleveles faipari mérnök, mérnöktanár, aki édesapja révén a magyar mellett lengyel állampolgár is. Mint mondja, sajnos az „apanyelvet” nem beszéli. – Apai felmenőim az egyik legrégebbi és talán legszebb lengyel városban, az egy időben Magyarország kapujaként is emlegetett Przemyśl városában éltek – kezdte Sydorkó György.  

– Édesapám lengyel katonaként került Magyarországra, miután a német csapatok 1939-ben lerohanták Lengyelországot, mint annyian mások honfitársai közül, ő is itt talált menedéket. Apai felmenőimről meglehetősen keveset, vagy szinte semmit sem tudok, ugyanis édesapám nem mesélt róluk, amit nagyon sajnálok. Przemyślt a második világháborúban szörnyű megpróbáltatások érték: a várost a San folyó mentén kettéosztották, egyik részét a németek, másik részét pedig a szovjet

csapatok szállták meg. Ha egyáltalán túlélték a borzalmakat, a családok még a városon belül sem tudtak egymással kapcsolatba lépni.

– Édesapám először a nagycenki gyűjtőtáborba került, majd idővel engedélyt kaptak arra, hogy uradalmakba, magángazdaságokban dolgozhassanak – folytatta dr. Sydorkó György. – Apám előbb a környéken, majd Vashosszúfaluban, az Erdődy-uradalomban kapott munkát. Szüleim itt, ebben a kemenesaljai kis faluban ismerkedtek meg egymással. Nagyapám, Szuper György egy olyan hagyományos népi mesterséget űzött, melynek eszközeit ma már csak skanzenekben, tájházakban mutogatják, ő ugyanis takács, vagyis vászonkészítő szövőmester volt. Gyerekkoromban sokszor töltöttem náluk a nyarakat, akkor még megvolt a szövőszéke, így egyszer-egyszer még én is segédkeztem a fonalfelvetésben. Édesapám később a SOTEX-ba ment dolgozni, így került a családunk Sopronba, ahol először a gyár mögött laktunk, az úgynevezett „kolonéban”, majd nem sokkal az én születésem előtt költöztek Bánfalvára. A háború után a SOTEX-nek hosszú ideig orosz igazgatója volt, apám a tolmácsa és egyúttal a gépkocsivezetője is volt.

Dr. Sydorkó György a faipari mérnöki diploma megszerzését követően előbb a Soproni Faipari Vállalatnál műszaki fejlesztőként dolgozott, majd kisebb-nagyobb kitérőket követően a siketek faipari tanintézetében lett oktató. Több szakkönyvet is írt és lektorált, a szakképzés módszertanából védte meg doktori disszertációját, majd mint országos összefogó vezető szaktanácsadó ment nyugdíjba. – Soproninak, ezen belül is bánfalvinak vallom magam, ahol az egykori pálos–karmelita templomban lévő Fekete Madonna mindig emlékeztet lengyel gyökereimre is.

Családi háttér: 1945-ben született Sopronban. Édesapja eredeti szakmája géplakatos volt, édesanyja a háztartást vezette és nevelte a hat gyereket. Felesége pedagógus, a Fenyő téri iskolában tanított. György fiuk faipari mérnök, egyéni vállalkozó, Mariann lányuk pedig pedagógus Bécsújhelyen.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.