Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Révkomáromtól Sopronig
Dr. Alpárné Kossányi Márta eredményes teniszező volt. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Alpárné Kossányi Márta

Révkomáromtól Sopronig

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Alpárné Kossányi Márta az általános iskolát Csepregen végezte. Édesapja emigrálása miatt nem vették föl középiskolába, ezért a Soproni Fényképész Szövetkezetben tanult szakmát, majd néhány évig fotósként a Széchenyi téri műteremben dolgozott. Kiváló sportolóként is letette névjegyét, a Soproni Postás és az SVSE kosárlabdacsapatának egyik meghatározó játékosa volt, majd a teniszpályán kamatoztatta rátermettségét. Nyolcvanon túl is rendszeresen sportol.

– Apai nagyszüleim, Kossányi Alajos és Bohon Erzsébet mindketten az esztergomi római katolikus Érseki Tanítóképző Intézetben végeztek – mesélte. – Nagyapa Újgyallán, a nagymama pedig a szülőfalujában, Komáromszentpéteren kezdett dolgozni. 1903-ban házasodtak össze, hét gyermekük született, köztük 1908-ban az édesapám. 1914-ben nagyapát behívták katonának, és az orosz fronton hadifogságba esett. Közel nyolc évig ette a keserű rabkenyeret, hogy aztán hazatérhessen az idő közben Magyarországtól elcsatolt Komáromszentpéterbe (Svätý Petr). Hazatérése után aktívan kivette részét a helyi magyar kultúregylet munkájából is.

– A Kossányi családban tradíció volt a pedagógus élethivatás, így testvéreihez hasonlóan az édesapám is ezt az életpályát választotta – folytatta dr. Alpárné Kossányi Márta. – Pozsonyban szerzett tanári oklevelet, majd a két világégés között Komáromszentpéteren és Ógyalla-Bagotán tanította a kisebbségbe szorult magyar gyerekeket. Az iskolában a tanításon kívül színjátszó kört szervezett, a cserkészcsapatot vezette, megszervezte a felvidéki Gyöngyösbokrétát, mindezek mellett a komáromi Jókai Egyesületnek irodalmi titkára és igazgatósági tagja is volt. Vörös horda című verséért a háború után börtönbe zárták, de miután Csehszlovákiában a magyar iskolákat egyébként is bezárták, a család öt gyerekkel Magyarországon, Csepregen talált egy ideig új otthonra. Apám itt folytatta tanári tevékenységét, majd kivándorolt az USA-ba, mi pedig az édesanyámmal és a testvéreimmel együtt Sopronba költöztünk. Édesapám az emigrációban is folytatta közéleti, költői és írói tevékenységét, több kötete is megjelent. 1983-ban tért vissza, öt évvel később idehaza hunyt el. Ma Szlovákiában a komáromszentpéteri iskola a nevét viseli. Családunk hányatott életére édesapám egy versével emlékezem: „Szentpéteri völgyből, merész nagy kanyarban, zord hegyekbe értem, senkitől se féltem, örökséget kaptam, víg lélek-aranyban.”.

Családi háttér: 1937-ben született Révkomáromban. Felvidéki tanárként az édesapja több irodalmi folyóirat és napilap munkatársa volt, majd az USA-ban élt, ahol egy ideig Chicagóban, Floridában, majd Clevelandben acélgyári munkásként kereste kenyerét. Édesanyja, Ferenczy Sarolta a soproni nevelőotthonban éjszakás gyermekfelügyelőként dolgozott. Férje, dr. Alpár Gyula bányamérnök, címzetes egyetemi tanár 2012-ben hunyt el. Tibor fiuk Erkel Ferenc-díjas zenei rendező, Márta lányuk matematika–fizika szakos tanár, családjával az USA-ban él.


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.