Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tiszteli a természetet
Kőhalmy Tamást ma már elismert festőművészként tartják számon. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Kőhalmy Tamás

Tiszteli a természetet

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Kőhalmy Tamás Baján kezdte iskolai tanulmányait, aztán a család Sopronba költözött, ezért a felső tagozatot már itt folytatta. A Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd navigációs és lokátorműszerész szakképesítést szerzett. Néhány szakmai vargabetű után festményrestaurálással kezdett foglalkozni, a szombathelyi főiskolán művészettörténeti témából írta szakdolgozatát. Ma már elismert festőművészként tartják számon, akinek képein a természet és az állatvilág tisztelete rendszeresen visszatérő motívum. A Soproni Egyetem címzetes egyetemi docense, a vadászati kultúra története című tantárgy oktatója.

– Apai nagyapám, Krizsán Tamás a Székesfehérvár közelében lévő Sárosdon született – kezdte Kőhalmy Tamás. – Az első világháború éveiben végezte el a Magyar Királyi Ludovika Akadémiát, ekkor magyarosította a családnevét Kőhalmyra. Fiatal híradós–utász tisztként főhadnagyi rendfokozattal vezényelték a Doberdó-fennsíkra, ahol súlyosan megsebesült. Hosszú lábadozás után előléptették századossá, és a keleti frontra vezényelték. Az elsők között avatták nagyapámat vitézzé a Vérmezőn. A háború után tartalékos állományba került, majd egy átképzést követően tanítóként kezdett el dolgozni a szülőfalujában, ahol hamarosan kinevezték az iskola igazgatójává. A második világháború utolsó évében leventeoktatóként reaktiválták, de a rábízott fiatalokat nem küldte a frontvonalba harcolni, hanem jó tanácsokkal ellátva szélnek eresztette őket. Ezért a nyilasok halálra ítélték, de azt végrehajtani szerencsére nem tudták. Végül amerikai hadifogságba esett, és onnan került haza. 1952-ben feljelentették, de egykori leventéi kiálltak mellette, így „megúszta” azzal, hogy az ÁVO-n többször is agyba-főbe verték. Ez is közrejátszhatott abban, hogy egy évvel később meghalt.

– Édesapám dr. Kőhalmy Tamás is Sárosdon született, a soproni erdészeti technikumban érettségizett, majd erdőmérnöki diplomáját 1960-ban szerezte meg a Soproni Erdőmérnöki Főiskolán – folytatta Kőhalmy Tamás. – 1994-ben a Soproni Egyetem elsőként habilitált oktatójaként kapott egyetemi tanári kinevezést. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, a vadgazdamérnöki szak megalapítását és beindítását ő kezdeményezte a vadgazdálkodási tanszék akkori vezetőjeként. Édesapám nevét viseli a Károly-kilátó szomszédságában lévő Kőhalmy Tamás Vadászati Múzeum, amire nemcsak mi vagyunk büszkék, hanem bizonyára az lenne az ő édesapja is...

Családi háttér: 1966-ban született Zircen. Édesapja okleveles erdőmérnök, egyetemi professzor volt, édesanyja tanár, a soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatóhelyetteseként ment nyugdíjba. Élettársa, Mizser Emese fogorvosi asszisztens. Három fia közül Kristóf a vendéglátásban dolgozik, Ádám másodéves bölcsészhallgató és cimbalmos–népzenész, jelenleg zenei ösztöndíjas az Amerikai Egyesült Államokban, Soma pedig általános iskolás.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.