Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
30 éve szabadon
A páneurópai piknik és a határáttörés is megjelenik a kiállításon Fotó: Németh Péter

30 éve szabadon

| Munkatársunktól | Városi hírek

Időszaki kiállítás nyílt Sopronban, a Várkerületen: a 30 éve szabadon című szabadtéri tárlat a Rondellánál február 6-ig tekinthető meg.

A Terror Háza Múzeum a tárlatot a „30 éve szabadon emlékév” keretében, azaz a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából állította össze. A vándorkiállítás 10. állomása Sopron, a megnyitót pénteken tartották a Pannonia Hotelben. 

– 1989. augusztus 19-én a páneurópapi piknik és határáttörés eseménye Nagy Imre újratemetéséhez hasonló, meghatározó történelmi pillanat volt, amikor a magyarok szívében meglévő elfojthatatlan szabadságvágy ismét felszínre tört – mondta a megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester. – A jubileumi évben városunk méltó módon emlékezett erre, a szabadság örömünnepét tartottuk. A szabadság és a függetlenség révén mi, magyarok képesek vagyunk begyógyítani a kommunizmus okozta sebeket, erre emlékeztet a most megnyílt kiállítás is.

B. Varga Judit, a Terror Háza Múzeum történész–muzeológusa kifejtette: a kiállítást minden nagyobb városba szeretnénk elvinni, hogy elmeséljék azt a közös történetet, melyre méltán lehetünk büszkék.

A kiállítás a Várkerületen, a Rondellánál február 6-ig tekinthető meg. A tárlat egy része egyébként a VOLT Fesztiválon is látható volt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.