Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A betegek szolgálatában
Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi szerint a gyógyszerészek lélekgyógyászok is Fotó: Németh Péter

Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi 37 éve ugyanott dolgozik

A betegek szolgálatában

| Madarász Réka | Városi hírek

Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi immár 40 éve fordul a betegekhez kellő alázattal, empátiával és szeretettel. Az elkötelezett szakgyógyszerész szerint e három alappillér nélkül nincs értelme hivatása gyakorlásának.

Már az egyetemi gyakorlatait is a Than Károly patikában töltötte Lengyelné dr. Horváth Gyöngyi, aki a gyógyszerész szakma lényegének azt tartja, hogy a betegellátás személyi kötődésen alapuljon. A szakember 1983 óta dolgozik ugyanabban a gyógyszertárban, amelynek 1996 óta kolléganőjével, dr. Reisner Erzsébettel együtt az ügyvezetője.

– Rengeteg változással kellett szembenéznünk az évek során – mesélte Gyöngyi. – Az én generációm még azok közé tartozott, akik mást tanultak, és mást kényszerített rájuk az élet. Talán ennek a korosztálynak volt a legnehezebb alkalmazkodnia a privatizáció által támasztott követelményekhez – gazdasági, emberi és szakmai szempontból egyaránt.

Az Újteleki utcai patikában azóta is ugyanazok a kolléganők dolgoznak együtt: sok évtizedes személyes és szakmai kapcsolat fűzi össze őket. Ők még abban a szellemiségben nevelkedtek, amely szerint a gyógyszertárakat szentélyeknek tekintették. Ez a fajta hozzáállás az egész patika hangulatát áthatja. A gyógyszerészek valamennyire lélekgyógyászok is: sok betegnek nem is orvosságra van szüksége, csupán arra, hogy valaki meghallgassa őt. Ahhoz, hogy állandóan derűt tudjon sugározni, Gyöngyinek rengeteget segít mélyen megélt hite.

– Hívő, gyakorló keresztény vagyok. Ezt akkoriban is nagyon fontosnak tartottam, amikor még sokan nem merték felvállalni – tette hozzá a rendkívül kedves és barátságos hölgy. – A hit nem azt jelenti számomra, hogy heti egyszer elmegyek a szentmisére. Véleményem szerintem a tanúságtétel a lényeg, vagyis az erős lelki töltésnek mindenben meg kell nyilvánulnia: ahogy élek, ahogy cselekszem és ahogy viszonyulok a különböző élethelyzetekhez.

Ajánló: Lengyelné dr. Horváth Gyöngyit a gyógyszertár egyik visszatérő vásárlója ajánlotta a figyelmünkbe. Úgy véli, az elkötelezett és felkészült patikus hűséggel szolgálja a gyógyszerért betérő betegeket, akiknek igyekszik minél több információt átadni. Egészségtudatos együttműködésre törekszik, ajánlójának is rengeteget segített reumatikus panaszai enyhítésében.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.