Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyermek a jövő
Teljesen új bölcsőde épült az Anger rét mellett, a Hillebrand utcában. Már ősszel birtokba vették a legkisebbek.

Dr. Farkas Ciprián: Szigorítjuk a gyermekvédelmet

A gyermek a jövő

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A gyermekvédelem ügye minden mást felülír Sopronban – jelentette ki dr. Farkas Ciprián a Soproni Témának. A polgármester számba vette azt is, hogy az elmúlt években mit tett az önkormányzat a gyermeket nevelő családok érdekében.

– Polgármester úr, a gyermekek védelme a szexuális bűnözőktől szóba került a legutóbbi önkormányzati ülésen is.

– Igen, rendkívüli ülésen vitattuk meg ezt a nagyon fontos kérdéskört, és elfogadtunk egy gyermekvédelmi határozatot is, ugyanis meggyőződésünk, hogy a gyermekek védelme közös ügyünk, ezért egyetértünk azzal, hogy Magyarországon valósuljon meg Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye. A most készülő szabályozás nem előzmények nélküli, hiszen 2021-ben már életbe lépett egy olyan törvény, amely nagy előrelépést jelentett a cél érdekében: szigorította a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni fellépést, valamint korlátok közé szorította a genderpropagandát. Sopron közgyűlése a leghatározottabban elítéli a pedofília minden formáját. A jövőben elengedhetetlen még szigorúbb és még hatékonyabb fellépés a gyermekvédelem ügyében.

– Ezzel, illetve a határozati javaslattal egyetértettek a frakciók?

– A kérdésről vitát provokált a baloldal. Az a baloldal, amely 2021-ben nemmel szavazott a már fentebb említett gyermekvédelmi törvényre. A helyi politikusaik szóvá tették többek között, hogy miért szerepel a határozatban a genderpropaganda. Számukra a gyermekeink nemi identitásának erőszakos befolyásolása tehát nem jelent problémát. Mi azonban azt mondjuk, hogy a gyermekeket a genderpropagandával szemben is meg kell védenünk az intézményeinkben.

– Sopron városa nagy figyelmet fordít a gyermekekre, a családokra. Az elmúlt években miben nyilvánult meg a figyelem?

– Sopron családbarát város, úgy gondoljuk, hogy a gyermek a jövő. Azért dolgozunk, hogy a gyermekek neveléséhez, oktatásához a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk. Ehhez jó partnert találtunk a kormányban, amely ezen a területen is támogatja törekvéseinket, és általában is családbarát politikát folytat. Gondoljunk csak a csokra és csok pluszra!


Az önkormányzat minden évben ingyenes tanszercsomagot biztosít a soproni iskolásoknak. 

– Az önkormányzatnak a feltételek megteremtése jelent feladatot.

– Ez így van. A fiatalok fejlődését korszerű és megújuló bölcsődék, óvodák és elhívatott, hozzáértő gondozók, pedagógusok segítik. Kiterjedt az iskolahálózat, amelyben biztosítottak a legkorszerűbb, XXI. századi oktatási feltételek. Az elmúlt években számos intézmény energetikai korszerűsítését is megvalósítottuk. Mások pedig, mint például az Orsolya-iskola, teljes felújításon és modernizáción estek át, de megemlíthetem például a megújult Szarvkői úti bölcsődét vagy a Halász utcában a régi árvaházból kialakított Szent Anna-bölcsődét. Teljesen új bölcsődét is építettünk a Hillebrand utcában. Ezek a beruházások kormányzati, egyházi és önkormányzati forrásokból valósultak meg. A gyermekek életének kiteljesítése azonban csak részben intézményi feladat. Megkerülhetetlen a családok szerepe és azoknak a formáknak, foglalkozásoknak a jelenléte, ahol jól érzik magukat, ahol kiélhetik kreativitásukat, ahol sportolhatnak. Sopronban szerencsére számos ilyen lehetőséget biztosítunk az önkormányzat támogatásával.

– Polgármester úr, ön hogyan ítéli meg, Sopronban biztosított gyermekeink jövője?

– A magyar kormány és az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a családokra, számos támogatást nyújtva életük könnyebbé tételéhez. Az elmúlt években azonban számos nehézséggel szembesültek a soproni családok is, hiszen a világjárvány, a háború és az energiaválság hatásait nem lehetett maradéktalanul kivédeni. Mi azért dolgozunk, hogy a jövőben is minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy a szülők nyugodtan vállalkozzanak családalapításra.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.