Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A királynéról elnevezett utca
Az Erzsébet utcát egykor a régi evangélikus temető kerítésfala határolta. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A vasárnapi korzózás egyik fontos útvonala volt

A királynéról elnevezett utca

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az 1800-as évek végén a középkori utcaszerkezetű Sopronból nehézkes volt a kijutás az újonnan létrejövő városrészek felé. Később pedig a Deák tér és a győri vasút (ma GYSEV-pályaudvar) irányába is biztosítani kellett a közlekedést. Ezért 1874–75-ben lebontottak egy Széchenyi téren álló épületet, és megnyitották az Erzsébet utcát. A közterület Erzsébet királynéról kapta a nevét – bár egyesek Árpád-házi Szent Erzsébethez kapcsolták. 1948-ban módosították az elnevezését Köztársaság utcára, majd a rendszerváltáskor, 1989-ben visszakapta az Erzsébet nevet.

Az Erzsébet utcát egykor a régi evangélikus temető kerítésfala határolta, melyet a 19. század utolsó évtizedeiben számoltak fel. Számos sírkő ma a Lenck-villa kertjében látható. A temető helyén épült 1925-ben a pénzügyi palota, melyben jelenleg a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara működik.

Képzeljük el, hogy milyen lehetett, amikor erre járt először az omnibusz a Déli vasút irányába vagy a szintén a vasútállomásokat érintő villamos 1900 és 1923 között! A polgárság körében divatos korzózás egyik fontos útvonala volt az Erzsébet utca. A vasárnapi séta nemcsak a mozgást jelentette, ilyenkor találkoztak, beszélgettek az emberek, megmutatták új, elegáns ruháikat, vagy beültek egy kávéházba. Így történt például ez a későbbi évtizedekben is, amikor az Erzsébet utca sarkán állt az Olasz kávézó, amelyben ma a Deák étterem működik.

A háború után több évtizeden át az Erzsébet utcán át lehetett bejutni az akkoriban ott működő zeneiskolába, a Russ-villába. Ne felejtsük el, hogy valamikor az utca egyik legfontosabb feladata lett volna (Wälder József 1904-es tervei szerint), hogy a vasút által a várostól elvágott Lövérek felé az eljutást biztosítsa! Az elképzelések szerint egy aluljárót építettek volna. Az utca végén 1916-ban például próbaásást végeztek, azonban az első világháború nehéz gazdasági viszonyai miatt az építést leállították. Az aluljárót egyenesen a József Attila utcába szerették volna vezetni. A tiszti főmérnök álma részben teljesült, hiszen a Frankenburg úton és a Kőszegi úton ma már aluljárók segítik a közlekedést..

Az Erzsébet utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Erzsébet magyar királyné (1837–1898), a Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné és cseh királyné 1854-től, magyar királyné 1867-től 1898-as haláláig. Családi körben Sisinek becézték.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.