Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Somogyi-ház kapuja

Szobrok, műemlékek, középületek

A Somogyi-ház kapuja

| Városi hírek

Az egykori telekkönyv szerint a Móricz Zsigmond utca 2. szám alatti ház 1734-ben Edlinger Gottlieb tulajdonában volt, majd a fia, a neves borkereskedő és mészáros, Edlinger Vilmos örökölte a hajdanában díszes és elegáns épületet.

A magának műpártolóként is hírnevet szerző fiatalember meglehetősen kalandos életet élt, üzleti útjai során többször megfordult Moszkvában is, ezért kémkedéssel is vádolták, majd csempészésbe is keveredett, végül minden vagyona elúszott, illetve elkobozták azt. A kapu fölött lévő „S” betű jelzi, hogy később a ház a Somogyi család tulajdonába került.


Az épületnek különösen figyelemre méltó dús díszítésű, faragott kapuja, mely a Trójának is nevet adó Trósz király gyermekének, Ganümédésznek az elrablását ábrázolja. A mitológiai történet szerint a szépséges ifjú az Ida hegyen a nyáját legeltette, amikor Zeusz megpillantotta és beleszeretett, majd sas képében leszállt hozzá, és felvitte magával az Olümposzra. Ganümédész ott az istenek pohárnoka lett, majd Zeusz később a csillagok közé emelte, így lett ő maga a Vízöntő csillagkép. A gyönyörűséges kapura és a hozzá kapcsolódó szép mitológiai történetre árnyékot vet annak állapota, hogy például a sason ülő Ganümédész arcát barbár kezek megcsonkították, nem beszélve az egykoron nyilván díszes és autentikus kapukilincs pótlásának igénytelenségétől. Kár…


Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek