Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni kör(gyűrű) bezárul
A soproni körgyűrű az M85-ös autóút Sopron kelet csomópontjától az északnyugati elkerülőút megépítésével az Ágfalvi úti csomópontig tart.

M85-ös autóút: Történelmi lehetőség a mostani generáció és a jövő nemzedékei számára

A soproni kör(gyűrű) bezárul

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Hamarosan elkészül az északnyugati elkerülőút. Ezzel létrejön lényegében egy funkcionális körgyűrű, amely száz évre teremti meg Sopron növekedésének alapfeltételét. A városvezetés tudatos közlekedési infrastruktúrafejlesztése része annak a hosszú távú városépítési koncepciónak, amelynek célja, hogy Sopron legyen az ország egyik legkomfortosabb, legélhetőbb városa.

Újabb fejezetéhez érkezik a lendületes városfejlesztés. Néhány héten belül átadják a soproniaknak az északnyugati elkerülőutat, bekapcsolva ezzel a nyugati városrészt és Ágfalvát is a hazai és a nemzetközi autópálya-rendszerbe.

Az északnyugati elkerülőút forgalomba helyezésével immár négy autóút-, illetve autópálya-kapcsolattal rendelkezik városunk: Sopron kelet, Sopron–Balf, Pihenőkereszt, Sopron észak (Pozsonyi út) és Sopron nyugat. A körgyűrű lehetővé teszi, hogy az autósok a város egyik pontjáról sokkal könnyebben jussanak át a másik pontba, nem kell a nagy forgalom miatt araszolniuk. A másik nagy előnye, hogy elszívja a forgalmat a belvárosból, jellemzően a Csengery utcából, a teherforgalmat már a város határától az elkerülőútra viszi.

Ezek a mostani, azonnali előnyök, de az autóútnak és a körgyűrűnek hosszabb távú hatásai is vannak. Szakértők szerint ugyanis a körgyűrű lehetővé teszi, hogy előbb a körön belül, majd azon kívül is tovább növekedjen Sopron, biztosítva a város fejlődésének keretét, korszerű működésének feltételeit. Előrelátó számítások szerint 100 év fejlesztési lehetőségeit alapozták meg ezzel, megteremtve a nagyvárossá válás lehetőségét is.


A kormány történelmi lehetőséget adott Sopronnak, annak a városnak, amely száz éve veszítette el életterének egy jelentős részét. Száz év bezártság után az elmúlt évtizedben száz év lemaradását hozta be a város, úgy, hogy közben száz évre tekint előre. Ennek az alapja az autóút, amelyet sokan és sokszor megígértek, de tény, a baloldali kormányok csak szavakban építettek autópályát. Lapozzunk csak vissza az emlékezetünkben, mondjuk 2006-ba! Volt, amikor azzal hitegettek bennünket, hogy megépül a Sopron–Pereszteg közötti szakasz a Sopront elkerülővel, majd a Csornáig tartó rész az enesei elkerülővel. Máskor meg az M9-est favorizálták. Egyikből sem lett semmi. Az Orbán kormány autópálya–autóút-építési koncepciója az volt, hogy minden megyei jogú város bekapcsolódhasson a hálózatba. Ők nemcsak beszéltek az autópályákról, hanem hozzá is láttak hazai forrásból. Így épülhetett meg először a Csorna–Győr közötti hiányzó rész, majd 2018-tól a Csornától Sopronig tartó szakasz, amely 2020 év végén érte el városunkat, majd elkészült a Sopron–Balf, Pihenőkereszt és a Sopron észak csomópont is. Ezzel persze nem ért véget a nagyszabású program, mert már megépült a hamarosan átadásra kerülő északnyugati elkerülőút, amely az Ágfalvi utat köti össze a 84-es számú főúttal, illetve az M85-ös autóút Sopron nyugat csomóponttal. Az autóút pedig az év végére eléri az országhatárt. Ennek a szakasznak a legizgalmasabb műszaki feladata az alagút kialakítása volt. A 780 méter hosszú alagútpárt azért kellett megépíteni, mert a felszínen Natura 2000-es területen vezetett volna keresztül, és így óhatatlan lett volna a természetrombolás, ami törvényesen nem kivitelezhető megoldás. Az építők ezzel a feladattal is végeztek már, s minden jel szerint a terveknek megfelelően december 31-ig az M85-ös az alagúton keresztül eléri az országhatárt.

Az M85-ös és az északnyugati elkerülőút megépítésével, tisztán nemzeti forrásból, az Orbán kormány teljesítette Sopron városának tett ígéretét. Ma még nehéz számba venni, hogy pontosan mit is jelent Sopron bekapcsolása a nemzetközi autópálya-rendszerbe, de az biztos, hogy történelmi lehetőség a mostani generáció és a jövő nemzedékei számára. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.