Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni szív képei
– Az alkotófolyamatban a tisztelet és az öröm kettős érzésének benne kell lennie – vallja Grabner József Fotó: Pluzsik Tamás

Grabner József kiállítása október 18-ig látható

A soproni szív képei

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából Látkép másképp címmel a Civitas Fidelissma-díjjal kitüntetett Grabner József festőművésznek nyílt kiállítása a Festőteremben.

– Grabner József soproni, itt született, itt nevelkedett, álmodozott, alkotott, itt tett hozzá a közösséghez, itt adott valamit a városnak, a hazának, az embereknek, nekünk, a jövőnek – mondta köszöntőjének bevezetőjében dr. Simon István alpolgármester, majd Sopron szépségeit méltatta.

– Ebből a csodából ad vissza nekünk Grabner József művészi látása, tehetsége, képzettsége, mesterségbeli tudása és soproni szíve sok különlegeset, amire a nyolcvan év alatt ott és akkor ráébredt, ami megragadta.

Némiképp rendhagyó módon a tárlatot maga a kiállító művész nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta, hogy a képeken jól végigkövethető az a folyamat, ahogy fiatalkori látásmódja változott az idők folyamán.

– Annak idején természetes lelkesedéssel készültem ráhangolódni azokra a témákra, melyek fiatal koromban megragadtak és elbűvöltek – fogalmazott Grabner József. – Kíváncsi voltam, hogy mindezek most, ennyi év után mit hoznak ki belőlem. A téma látványa, a színek, a fény–árnyék teremtette átmenetek és elkülönülések, az idő és maga az alkotó munka mind-mind ma már egészen más, mint amelyet korábban átéltem. Vallom, hogy az alkotófolyamatban a tisztelet és az öröm kettős érzésének benne kell lennie. Annyi érték található műveinkben, mint amennyi található bennünk, érzéseinkben, megélt életünkben.

A szombati tárlatmegnyitón a Soproni Képzőművészeti Társaság örökös tiszteletbeli tagságot adományozott a művésznek. Az ezzel járó emlékplakettet Jakabné Tóth Márta, a társaság elnöke adta át Grabner Józsefnek.

A kiállítás október 18-ig ingyenesen látogatható a Festőteremben, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. 

Életút: Grabner József festőművész, a város egyik legnépszerűbb akvarellistája 1940-ben született Sopronban. A közgazdasági technikumban érettségizett 1958-ban. Rajztehetségét korán felismerték, 1957-től Mende Gusztáv rajziskolájában tanult. 2019-ben vette át a Civitas Fidelissima-díjat. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.