Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bérlettel vármegyéken át
Május elsejétől a soproni vasútállomáson is meg lehet venni a vármegye- és országbérleteket. Fotó: Filep István

Bérlettel vármegyéken át

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Két nap alatt több mint ezer vármegye- és országbérletet váltottak a GYSEV Zrt. pénztáraiban az utasok. Az új szolgáltatástól komoly utasszám-emelkedést várnak a vasúton.

A május elsején bevezetett új vármegyebérlet korlátlan utazást biztosít a vármegye határain belül, az országbérlet pedig az egész országban a GYSEV, a MÁV-START, a Volánbusz, valamint a MÁV–HÉV járatain. Az egy-egy vármegye területére érvényes teljes árú bérlet 9450, a Magyarország teljes területére szóló országbérlet 18900 forintba kerül. A diákok 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe, így vármegyebérletet 945, országbérletet 1890 forintért vásárolhatnak.

Az új lehetőségek bevezetésének célja – a szolgáltatási színvonal emelése és a menetrendek összehangolása mellett –, hogy a közúti és a kötöttpályás helyközi közösségi közlekedés versenyképesebbé, vonzóbbá váljon. – Komoly utasszám-emelkedést várunk az új ország- és vármegyebérletektől – mondta lapunk megkeresésére Rázó László, a GYSEV Zrt. sajtószóvivője. – Jegypénztárainkban május elsejétől lehet megvásárolni a termékeket: az első két nap 1192 darab vármegye- és országbérletet váltottak, ami azt jelenti, hogy valóban komoly érdeklődés mutatkozik az utasok részéről.

A továbbra is papíralapú bérleteket a GYSEV pénztárainál, a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV applikáción, a Volánbusz pénztárainál, illetve a buszok fedélzetén lehet megvásárolni. – Érvénytartamuk 30 napos, tehát nem egy adott hónapra szólnak – folytatta a szóvivő. – Például a május 15-én vásárolt bérlet június 14-én éjfélig lesz érvényes.


Fontos tudni, hogy sem a vármegye-, sem az országbérletnek nem lesz félhavi verziója, csak teljes hónapra válthatók, valamint nem vehetők igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon és a városon belüli helyi járatokon sem. Személyre szólnak, tehát megvásárlásukkor meg kell adni a személyazonosító okmányszámát, diákoknak pedig a diákigazolvány számát.

Új jegyértékesítési rendszert vezetett be május 1-jétől a GYSEV Zrt. A jegypénztárakban átmenetileg csak forinttal vagy bankkártyával lehet fizetni, euróval nem. A jegykép más mintájú és az eddiginél kisebb lett, és már nem adnak hozzá automatikusan nyugtát (ez igény esetén online tölthető le). A jegyvásárlás folyamata az új rendszer miatt lassabb lehet, ezért kérik az utasok megértését és türelmét.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.