Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bizalom

Jegyzet

Bizalom

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ezeken a hasábokon nem vagy csak ritkán esik szó a sportról, de ebben a csodálatos világban vannak olyan történések és helyzetek, amelyek túlmutatnak a kereteiken.

Ilyenkor év elején a hazai és nemzetközi szövetségek értékelik a korábbi esztendő eredményeit, és díjazzák a legjobbakat. Ezt tette a FIFA is, amikor egy nagyszabású gála keretében hirdette ki a különböző szavazások eredményeit. Nem meglepetésre, de sokak döbbenetére Lionel Messit választották az év legjobb labdarúgójának. Tény, sokak szerint a világ valaha volt legjobb labdarúgója már pályafutása végéhez közeledik, és az értékelési időszakban nem neki voltak a legjobb mutatói, de vitathatatlanul még mindig ő a „legösszkomfortosabb” labdarúgó a világon. Azt hiszem, egyszer Guardiola, a zseniális edző mondta: van Messi és a többi labdarúgó. Szóval ez a helyzet jelenleg, de a trónkövetelők azért már reménykedhetnek, hogy jövőre már nem az argentin világbajnokkal kezdődik az értékelési rangsor. Bár ki tudja, a hírek szerint az idén Messi még segíti hazája válogatottját az idei Dél-Amerika-bajnokságon, s részt vehet a párizsi olimpián is.

A magyar sportolókat is díjazzák minden évben, a szakemberekkel együtt. S nekünk ők a legfontosabbak. A magyar sport erejét mutatja, hogy a díjátadón például világbajnokok szorultak a második vagy harmadik helyre. Gondoljuk csak el, mi lesz az idei év végén, az olimpia után…! Hagyományosan Sopron is megbecsüli sportolóit, amatőr és profi csapatait és mindazokat az edzőket, szakembereket, vezetőket, akik kiemelkedőt teljesítenek, vagy munkájukkal hozzájárulnak a sikerekhez. Az önkormányzat, éppúgy, mint a kultúrát és a művészeteket, a sportot is – sokszor erőn felül – kiemelten támogatja.

Ezekben a jobbára zord, téli hetekben valóságos felüdülés a magyar válogatottak szereplése a nemzetközi tornákon. Nem sokkal e sorok írása előtt fejeződött be a vízilabda Európa-bajnokság. A hölgyek számomra kissé csalódást okoztak, a megfiatalított férficsapat (több világsztár itthon készült a februári világbajnokságra) viszont a negyedik helye ellenére is sok örömöt szerzett. Nem túlzás abban reménykedni, hogy megvédi világbajnoki címét, s az olimpián is az esélyesek között lesz. (A lányok a vb-n harcolhatják ki az olimpia részvétel jogát.) Lesz miért izgulnunk tehát a következő hónapban is. Ráadásul a kosaras hölgyek éppen városunkban vívhatják ki az olimpiai részvételt.

Izgultunk a férfi kézilabda-válogatott sikeréért is. Nem sikerült az elődöntőbe jutás, de most nem is ez a fontos, hanem a bizalom. Az a bizalom, amely érvényre jutott a mérkőzéseken. A válogatott spanyol edzője, Chema Rodríguez ugyanis bátran állította a csapatba a tehetséges fiatalokat, akik fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Ez példa lehet nem csupán a sport, de az élet más területein is. Bizonyság arra, hogy bízni kell a fiatalokban, s ha így teszünk, új világ nyílik meg mindannyiunk számára. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek