Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csábító ajánlatok

Jegyzet

Csábító ajánlatok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Számomra meglehetősen idegesítő, hogy a kereskedelem milyen erőszakosan sietteti az időt.

Emlékezzenek csak vissza, már szeptember végén elkezdte a készülődést a nagy bevásárlóközpontok és az áruházak jelentős része, létrehozva egy karácsonyi szigetet vagy minimum egy külön polcot! A cél persze nem más ilyenkor, mint hogy nyomást gyakoroljanak a vásárlókra, hogy minél előbb és minél többet vásároljanak, hogy minél több pénzt kicsikarjanak az ilyenkor még csak többnyire gyanútlan szemlélőkből. Tudom, a kereskedelmi forgalom jelentősen befolyásolja a nemzeti jövedelmet, nem mindegy, hogy az adott évben mennyit költünk a boltokban, engem mégis bánt ez az „erőszakos tolakodás”. Már „várom”, hogy mikor lesz a polcokon az első nyuszi, mintegy jelet adva a húsvéti készülődéshez.

Nem lennék igazságos azonban, ha csak a kereskedőket említeném. Ugyanez a helyzet az utazásszervezőknél, a szállást kínálóknál, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Sőt! Naponta jönnek szembe velünk a csábító tengerparti pihenést kínáló ajánlatok vagy az aktív turizmust támogató lehetőségek. Persze „jelentős” kedvezményt nyújtva, ha időben foglalunk, s így megkíméljük magunkat az utolsó pillanatos hercehurcától, de azért nem árt figyelnünk. A múlt évben ugyanis tettem egy próbát. Ugyanabban a (horvát) kempingben ugyanarra a mobilházra, ugyanabban az időpontban és ugyanannyi napra kértem ajánlatot közvetlenül a kempingtől, majd egy szállásközvetítőtől. Nos, ha nem is nagyon, de azért meglepődtem, mert a kemping ajánlata érezhetően olcsóbb volt a nagy kedvezménnyel kecsegtető közvetítő kínálatánál. Természetesen nem állítom, hogy minden esetben ez a helyzet, csak arra szeretném felhívni olvasóink figyelmét, hogy nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenni, mert nem mindegy, hogy miért és mennyit fizetünk. S ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy idehaza vagy külföldön.

Persze tudomásul kell vennünk, hogy az árak sohasem (vagy csak ritkán) mozognak lefelé, de éppen ezért kell megnézni (úgy általában is), hogy mikor, mire és mennyit költünk. Legyen szó akár élelmiszerről (amiből rengeteget pazarol a világ), húsvéti ajándékról, utazásról vagy egy kabátról. Szerencsére egy tudatos és sikeres kormányzati programnak köszönhetően már túl vagyunk az inflációs sokkon, s nő a keresetek reálértéke, tehát többet költhetünk, de ez nem jelentheti azt, hogy ne figyeljünk a kiadásainkra, különösen egy ilyen, puskaporos hordóval körülrakott Európában. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.