Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csapatban dolgozott
- Nagyon fontos, hogy minél nagyobb teret kapjanak a kisebb bútor- és faipari vállalkozások - nyilatkozta lapunknak Bakonyi Gábor. Fotó: Filep István

Bakonyi Gábor tagja volt az 1969-es kupagyőztes SMAFC együttesének

Csapatban dolgozott

| Köves Andrea | Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően a virilisták ünnepségén a kamarai díjakat is átvehették a kitüntetettek. A Lackner Kristóf-díjat Bakonyi Gábor érdemelte ki a soproni faipar fellendítéséért végzett kiemelkedő tevékenységéért.

– Gratulálok a rangos elismeréshez! Az elmúlt évtizedekben nem csupán a faiparban alkotott maradandót, hanem a közéleti szerepvállalása is nagyon sokrétű.
– Ez a díj nemcsak nekem, hanem nagyon sok embernek szól, hiszen egyetlen szervezetben, így egyebek mellett a kamarában, a Magyar Bútor és Faipari Szövetségben, a Faipari Tudományos Egyesületben, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszterben sem egyedül, hanem csapatban dolgoztam és dolgozom remek szakemberekkel együtt.

– Annak idején egyenes út vezetett a faipari szakmához?
– 1964-ben szereztem okleveles faiparimérnök-diplomát a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen, utólag kiderült: remek választás volt, hogy Sopronban maradtam, ám eredetileg nem a faipar vonzott ennyire, hanem a kosárlabda játszotta a főszerepet a továbbtanulásomban. Örök emlék marad számomra, hogy 1969-ben játszhattam a SMAFC abban az évben kupagyőztes csapatában, ahol később edzőként is dolgoztam.

– A rendszerváltás után 15 esztendőn keresztül igazgatta az egyik leghíresebb soproni bútoripari céget, a Falco Sopront. Legendássá vált a munkabírása.
– Diplomázásom utáni első munkahelyem volt a Falco, és innen vonultam nyugdíjba negyven esztendő után. A vállalat a szakmában mindig úttörő szerepet vállalt. Több egyedülálló technológiát is bevezettünk: mi voltunk az első forgácslapgyártó-üzem, később jött az irodabútor-gyártás időszaka a laminált lapok megjelenésével, illetve az épületszerkezet kialakítása egy speciális cementkötésű forgácslap felhasználásával.

– 2008-ban az InnoLignum faipari vásár kezdeményezője és egyik alapító tagja volt. Miért tartotta fontosnak a kiállítás megszervezését?
– Szakemberként azt láttam: nagyon fontos, hogy minél nagyobb teret kapjanak a kisebb bútor- és faipari vállalkozások. A nagyobb cégek közismertek, ám azoknak, akik csodálatos kézműves remekeket adnak ki kezeik közül, nehézséget jelent, hogy eljussanak a nagyközönséghez. Ehhez nyújt remek terepet egy kiállítás.

– Az elmúlt évtizedekben a nap 24 órája sem lehetett elég, hogy a munka és a sokrétű közéleti szerepvállalás terén is megállja a helyét. Mindezt hogyan fogadta a családja?
– Szerencsés ember vagyok, mert csodálatos a feleségem, akivel most ünnepeltük az 53. házassági évfordulónkat. Neki köszönhetem, hogy mindig szerető családi légkör vett körül, a nyugalom szigete fogadott, amikor késő este hazaértem a munkából. Meleg szívvel nevelte két gyermekünket, most pedig remek nagymama és dédnagymama, és most már én is aktívan ki tudom venni részem az unokázásból.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.