Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő kézmosás
A kórház Várisi úti telephelyén a Hand-in-Scan készülékkel bárki megnézhette, milyen alaposan fertőtlenített kezet Fotó: Griechisch Tamás

Életmentő kézmosás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A WHO 2009-ben május 5-ét jelölte ki kézhigiénés világnapnak. A kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Tiszta betegellátás – biztonságosabb betegellátás program részeként hirdette meg a Ments életeket: moss kezet! szlogenű kampányát, mely a kézhigiéné fejlesztését tűzte ki célul. – A bőrünkön található több millió mikroorganizmus java része ártalmatlan, de egy részük súlyos betegségek kialakulásáért lehet felelős – mondta a Soproni Témának dr. Bodnár Judit higiénés főorvos, infektológus. – A fertőző betegségek jelentős része közvetlen érintkezés útján terjed. Szennyezett kéz által a legkönnyebben légúti és emésztőrendszeri fertőzéseket okozó, sokszor az antibiotikumoknak is ellenálló kórokozókat lehet átadni. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. – Alapos kézmosással és -fertőtlenítéssel a megbetegedések mintegy 30 százaléka megelőzhető az egészségügyi intézményekben. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak kiemelt szerepe van. 

– Ez nemcsak az egészségügyben dolgozók, de az egészségügyi ellátást igénybe vevők felelőssége is – tette hozzá a főorvos. – A kézmosás és fertőtlenítés feltételei kórházunkban adottak, az osztályokon kéztisztításra alkalmas folyékony szappan és fertőtlenítőszer mindenütt van, az utóbbi években pedig kézfertőtlenítő adagolókat is még nagyobb számban szerzett be a kórház. A Soproni Gyógyközpont kiemelt célja további fertőtlenítőszer-adagolók beszerzése, hogy minden osztályon már belépéskor adott legyen a kézfertőtlenítés lehetősége.

Dr. Bodnár Judit hozzátette, a gyógyközpont rendelkezik egy úgynevezett Hand-in-Scan készülékkel, mellyel láthatóvá lehet tenni, hogy milyen alapossággal fertőtlenítettünk kezet.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.