Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő szűrések
– Fontos, hogy nőjön az átoltottság, és hogy a hölgyek minél nagyobb arányban vegyenek részt méhnyakrákszűrésen – hangsúlyozta dr. Peitl Szilárd, a Soproni Gyógyközpont Szülészet, Nőgyógyászat Osztályának osztályvezető főorvosa. Fotó: Filep István

Az oltás 97 százalékos védettséget biztosít

Életmentő szűrések

| Huszár Judit | Városi hírek

Évente 250 ezer nő hal meg világszerte méhnyakrák következtében, az emlőrák után ez a második leggyakoribb daganat a hölgyeknél. A betegség több év alatt alakul ki – éppen ezért fontos az évenkénti szűrés, amivel már a daganatot megelőző állapotok is kimutathatók.

Január harmadik hete az európai méhnyakrák-megelőzési hét – ilyenkor a betegségre, illetve annak megelőzésére hívják fel a figyelmet. Fontos is, hogy beszéljünk róla, hiszen a méhnyakrák a nők második leggyakoribb daganata.

– Világszerte évente 500 ezer új esetet regisztrálnak, és 250 ezer nő hal meg a betegség következtében – kezdte dr. Peitl Szilárd, a Soproni Gyógyközpont Szülészet, Nőgyógyászat Osztályának osztályvezető főorvosa. – Magyarországon évente 1000–1200 új eset van, 400–450 tragikus kimenetelű. A fejlődő országokhoz képest nálunk sokkal jobbak a túlélési arányok, de a finnektől például még messze vagyunk. Ennek az lehet az egyik oka, hogy ott 80 százalék feletti a szűrési részvétel, míg nálunk ennek körülbelül a fele.

A daganat általában a 35–40 éves nők körében fordul elő, illetve az 55–60-as korosztályban is gyakori. A méhnyakrák és a HPV-fertőzés között bizonyított a kapcsolat.

– A HPV az egyik leggyakoribb, szexuális úton átvitt fertőzés, a nők több mint fele átesik rajta élete során – folytatta dr. Peitl Szilárd. – Az esetek nagy többségében a vírusfertőzést legyőzi a szervezet, de előfordul, hogy az évek során beépül a kórokozó a DNS-be, és átprogramozza a gazdasejteket, így azok önvédő mechanizmusai kikapcsolnak. Ez még nem valódi daganat, hanem az azt megelőző állapot. Ezekből az esetek 10–20 százalékában alakul ki 5–10 év alatt daganat.

Pont a viszonylag hosszú kialakulási idő miatt hangsúlyozzák a szűrés fontosságát a szakemberek. Ha P1, P2 az eredmény, akkor nincs eltérés, de mivel ennek a vizsgálatnak a hatékonysága körülbelül 70–80 százalék, ezért célszerű évente részt venni szűrésen. P3 vagy rosszabb eredmény esetén már valamilyen gyulladásról, esetleg daganatmegelőző állapotról lehet szó, így ilyenkor minden esetben a szakorvossal konzultálva folytatódik a kezelés.

– A nőgyógyász által elvégzett szűrés komplex ellenőrzés – hangsúlyozta dr. Peitl Szilárd. – Nemcsak a méhnyakról veszünk mintát ilyenkor, hanem vizsgáljuk az egész méhet, petefészket, kismedencét is. Ami még nagyon lényeges, az a védőoltás, ami a leggyakoribb nagykockázatú HPV-típusok ellen véd. Magyarországon 2014 óta kérhetik a hetedikes lányok szülei, 2020 óta pedig a kilenckomponensű vakcinát már a fiúk is megkaphatják ingyen. Az oltás 97 százalékos védettséget biztosít. A fiúk oltása nemcsak azért fontos, hogy ne adják tovább a fertőzést, náluk a HPV fertőzés miatt száj-, garat-, illetve végbéltáji daganat alakulhat ki. Fontos cél, hogy nőjön az átoltottság, és hogy a hölgyek minél nagyobb arányban vegyenek részt a szűréseken. 

Kapcsolódó cikkek